Az ősz beköszöntével egyre gyakoribbá válnak a légúti hurutos betegségek, melyek a gyerekeket, az időseket és a krónikus betegeket sújtja leginkább. A légúti betegséget vírusok, baktériumok egyaránt okozhatják. Az immunrendszer állapotát számos tényező befolyásolja.

A vitaminok, nyomelemek, a táplálkozás, az életmód, fizikai aktivitás mellett bármennyire hihetetlen, de az érzelmi állapot, a gondolkodásmód, azaz a lelki egészség határozza meg leginkább az immunrendszer működését. Mit lehet tenni annak érdekében,hogy szervezetünk ellenállóképességét növeljük?

Hogyan is működik egy egészséges immunrendszer?

Szervezetünk folyamatosan találkozik számára idegen élő/ élettelen anyagokkal, melyek ártalmasak lehetnek. Immunrendszerünk hivatott arra, hogy a felismerje és ártalmatlanítsa a betolakodókat és kijavítsa a sérüléseket. Immunrendszerünk egyrészt velünk született, másrészt életünk során védelmi funkciókkal rendelkezik és ez egy szüntelenül működő őrző/védő rendszer. Sejtes elemei, a nyiroksejtek a csontvelőben születnek, a csecsemőmirigyben érlelődnek, majd ezután kitelepednek a nyirokcsomókba, lépbe, bélfalba, tüdőkbe, hogy betöltsék védő funkciójukat. Immunrendszerünk szorosan együttműködik a testtájakon eltérő élő mikrobiális közösséggel, melynek kulcsfontosságú területet a vastagbélflóra.

A falósejtek, mint egy mozgó őrség a vérben és a nyirokerekben cirkálnak, őrjáratuk során felismerik és bekebelezik a kórokozókat. Más nyiroksejtek pedig ellenanyagot termelnek, ezzel ártalmatlanítják a vírusokat. Az egész folyamatot, a kórokozó bejutásától a gyógyulásig gyulladásnak nevezzük és ebben van szabályozó szerepük a fehérvérsejtekből, érbelhártyából felszabaduló közvetítő anyagoknak (citokinek). Citokinviharnak hívják azt a jelenséget, amikor tömegesen szabadulnak fel és hirtelen, óriási gyulladásos reakció alakul ki a testben. Az immunrendszer karmestere, szabályozója a Transzfer faktornak nevezett apró
peptid, egy jelző molekula, amelyet születésünkkor kapunk meg édesanyánktól a kolosztrumnak nevezett előtejjel. Ezért gyengébb azoknak a csecsemőknek az ellenállóképessége, akiket nem helyeztek születés után azonnal az anyai emlőre és nem kapták meg ezt az éltető esszenciát.

Mi az, ami gyengíti a védekezőképességet?

Elsősorban a sok cukor, feldolgozott élelmiszerek fogyasztása, a fizikai inaktivitás, a dohányzás, toxinok és a sérült bélflóra. A tartós stressz, a negatív lelkibeállítottság, a harag, az ellenségeskedés bizonyítottan blokkolja a nyiroksejteket, ráadásul kimeríti mellékveséket. Ez utóbbi is csökkenti az ellenállóképességet és az egyén fogékonnyá válik a fertőzések iránt. A legnagyobb problémát azonban a téves információk és az egészségügyi kultúra alacsony foka jelenti.

Mivel lehet erősíteni az immunrendszert?

A kiegyensúlyozott, változatos étrend, a rostokban gazdag gyökér- és leveles zöldségek nemcsak segítik emésztésünket, de kitűnő táptalajt adnak a bélflórának. A brokkoli pl. gazdag antioxidánsokban, támogatja az immunsejtek működését, a savanyúkáposzta magas C- vitamin és ásványianyag tartalma miatt, a gyomor-bélrendszer erősítése és a bélflóra támogatása miatt értékes támasza az immunrendszernek.

A hagyma, fokhagyma, fokozza a tüdőben az immunsejtek működését, vírusölő és baktériumellenes hatásúak. A piros paprikában több a C-vitamin, mint számos édes gyümölcsben. Az áfonya, csipkebogyó, homoktövis és a citrom, piros grapefruit bőséges C-vitamin és flavonoid forrás, segítenek a fertőzések megelőzésében. A gyömbér gyulladás-, láz- és köhögéscsillapító, izzasztó hatású. Az oregánó gátolja a baktériumok, gombák szaporodását. Hatásos a herpesz vírusok ellen is.

A kurkuma szintén baktérium, gomba, vírusellenes hatásáról ismert, továbbá erkenti a nyiroksejtek képződését, az antitesttermelődést is. A gyógygombák sokoldalúan támogatják az immunrendszerünket.

A C-, D-vitamin cink, szelén, réz, mangán napi pótlása bizonyítottan hatásos a vírus fertőzések ellen. A szabadgyökök elleni védekezés antioxidánsokkal lehetséges, fontos rendszeresen fogyasztani, hogy megvédjük sejtjeinket a károsodástól. A színes bogyós gyümölcsök, leveles zöldségek gazdag antioxidáns források. A molekuláris hidrogén egy különleges antioxidáns, hidrogéndús vízzel vagy erre a célra fejlesztett speciális ásványianyagokkal segíthetjük a hidrogén képződését a szervezetben.

A Transzfer Faktorok pótlásával a sérült, gyenge immunrendszer működését tudjuk helyreállítani, ezzel készíthetjük fel szervezetünket az őszi -téli hónapok viszontagságaira. Gyermekeinket pedig megóvhatjuk a közösségben szerzett légúti fertőzésektől.

Ne feledkezzünk meg arról, hogy lelki egészségünket az örömteli tevékenységek folytatásával, zenehallgatással, relaxációval, imával, meditációval tarthatjuk karban.