A szegedi Nándorfehérvári Emléknapokat, immár tizennyolcadik alkalommal tartották meg városunkban. A rendezvényen Dr. Simicskó István, a Honvédelmi Sportszövetség elnöke, a KDNP alelnöke, országgyűlési frakcióvezetője is tiszteletét tette. Beszédében méltatta azokat a hazafiakat, akik helytálltak abban a nehéz időszakban. Emellett arra is rávilágított, hogy meg kell őrizni a keresztény hitet.

Simicskó István ünnepi beszédében elmondta, egy olyan világraszóló győzelemre kell visszatekinteni, amely valóban a magyarság számára példaértékű. Marcus Aurelius úgy fogalmazott, a legkiegyensúlyozottabb és a legboldogabb az átlagemberek élete. Viszont ha csak átlagemberek vagyunk, akkor a történelmünk is másképp íródott volna meg. Ezek a helyzetek mindig kitermelik a magyarság legjavát, azokat a bátor hazafiakat, akik a világ legerősebb hadseregével szemben is képesek felvenni a küzdelmet, és győzelmet aratni.

Rámutatott, hogy ez a diadal nem volt más, mint a keresztény hit, és a hazaszeretet győzelme. Megmutattuk mindenkinek, hogy milyen erős a magyar királyság, és a magyar állam. Ezek az emberek példát mutattak mindenkinek.

Ha erős királyság van, ha erős államban élhetünk, ha a hitünk erős, a kereszténység megtartó erejét átérezzük, akkor képesek vagyunk ilyen diadalra, ilyen helytállásra – hangsúlyozta.

Mint mondta, ma nem erős a keresztény hit Európában. Minden civilizáció, amit emberek hoztak létre, vallási alapon született. Ezt nem erősítik meg a benne élő közösségek, előbb-utóbb a hanyatlás útját fogják járni. Ez látható Brüsszelben, a migránspolitikában, és sok minden másban.

Hozzátette, II. János Pál pápa azt mondta, az európai kereszténység akkor fog megújulni, ha mindkét tüdőlebenyével lélegzik. Ez takarja a keleti és a nyugati kereszténységet. Ennek nem látjuk a jelét, hanem vannak olyanok, akik az egyházak ellen dolgoznak, és a keresztény hitet feladják – vélekedett.

Az iszlám civilizáció növekvő fázisban van, a kereszténység pedig nem tud megújulni, mert azok a vezetők, akik Brüsszelben döntést hoznak, nem is akarják ezt megtenni. Az Európai Unió, jelen pillanatban az önfeladás útját járja. Ezért kellene a józan észnek, és a bölcsességnek visszatérnie – jelentette ki Simicskó István.

Ezen az emléknapon el kell mondani mindenkinek, hogy a magyarok ősei megvédték Európát az iszlám terjeszkedéstől. A rendszerváltás pedig ad némi reményt arra, hogy jobb jövőt építsünk! – zárta szavait.