Sokan vagyunk úgy, hogy életünkben olyan problémák jelentkeznek, melyeket nem tudunk megoldani egyedül. Ilyenkor célszerű szakemberhez fordulni. Sokszor hosszú időbe telnek, amíg megoldást találnak gondjaikra, olykor gyógyszeres segítséget is ajánlanak. Milyen lehetőségünk van még? Erről Dallos Mónika preventorral beszélgetett a Szeged a Mindenem hírportál.


Nevezzük a preventor munkáját egy mentálhigiénés szolgáltatásnak. Mégis miért jó a mentálhigiéné?

A mentálhigiéné azért jó, mert segíti az embereket, hogy bizonyos berögzült mintáikat észrevegyék. Azzal foglalkozunk, hogy tudatunk tisztább legyen, és ne olyan beidegződések vezéreljék a gondolkodásunkat, érzéseinket és a viselkedésünket is, amik akadályoznak minket, vagy befolyásolják a haladásunkat az életünkben. Én jelen pillanatban gyermek és ifjúsági preventorként tevékenykedem, ami egy új keletű hivatás, és amit Várnai Myrtill klinikai szakpszichológus jegyeztetett be a felnőttképzési rendszerbe. Az a célom, hogy segítsem az embereket az önismereti életükben, hogy könnyebben lássák, hogy bizonyos akadályok mi miatt jelentkeznek az életükben. Arra is megtanítom őket, hogyan tudják kezelni ezeket a helyzeteket, nehézségeket. Így nincs szükség arra, hogy több éves terápiára kelljen járniuk.

Sokan vannak úgy, hogy egy problémánál inkább befelé fordulnak, és nem mennek szakemberhez. Mennyire nyitottak az emberek egy ilyen szolgáltatásra?

Az eddigi tapasztalataim azt mondatják velem, hogy ugyan kihívás eljutni ezekhez az emberekhez, de nem megoldhatatlan feladat. Törekszem arra, hogy olyan módon kommunikáljam ezeket a lehetőségeket feléjük, hogy azok vonzóak legyenek számukra, és ne azt érezzék, hogy meg akarom nekik mondani, mit csinálnak rosszul az életükben. Hogy mennyire nyitottak? Szerencsére vannak emberek, akik nyitottak erre. Egyéniben is szoktak jelentkezni hozzám. Az a tapasztalatom, hogy a személyek akkor keresnek meg valakit, amikor már nagy volumenű a szenvedés az életükben.

Mik azok a fő problémák, amivel Önhöz fordulnak?

Amikor családsegítőként dolgoztam, a válásos esetek voltak túlnyomó többségben. Sokszor nem tudnak békésen elválni a felek, hanem bántó módon viselkednek egymással. Ez nyilvánvaló, hogy a gyermeken is megmutatkozik. Amikor tavaly elkezdtem ezt a munkát, akkor is gyerekekkel kapcsolatban kerestek meg a szülők, de voltak párkapcsolati nehézségek miatt is jelentkezők. Jó érzés az, hogy olyan dolgokat tudok adni, amikkel támogathatom az embereket. Olyan is volt már, hogy elolvastam egy szakmai könyvet, mivel fontos számomra az önfejlesztés, és pont olyan problémával jöttek hozzám, amiben a könyv egyes gyakorlatai nagy segítséget nyújtottak.

Fantasztikus dolog az, ha valaki arra szenteli az életét, hogy segítő kezet nyújtson. Viszont ezeket a problémákat valahogy fel is kell dolgozni. Mennyire könnyű vagy nehéz ez?

Van egy olyan mondás, hogy egy segítő csak akkor lehet segítő, ha meggyógyította magát. Úgy érzem, hogy ezen már túl vagyok. Lezárt és feldolgozott múlttal rendelkezem. Tény, hogy egy nehéz eset megérint, és minimálisan sajnálom is az illetőt, de neki nem erre van szüksége. Mindig tudatom magammal, hogy az engem felkeresőknek nem sajnálatra van szükségük! Hanem arra, hogy a tudásommal és a szakmai gyakorlatommal támogassam őket. Ez a hozzáállásom tud nekem segíteni. Mindenképpen figyelek arra, hogy egy támogató muníció legyek az életükben, hiszen a munkám során olyan módszereket alkalmazok, amikkel eredményeket tudunk elérni. Ez tartja bennem a lelket, hogy ne csússzak bele az ő fajdalmaikba.

Az emberek tudatában az szerepel, hogy a pszichológus csak beszélget a pácienssel. Említette, hogy több módszerrel dolgozik. Megosztható ezek közül pár technika?

Nagyszerű kérdés! Látja, én pontosan ezért szeretem a hivatásomat, mert a segítő beszélgetéseken túl számtalan lehetőséget ismerek még, melyekkel a megoldások felkutatásán tudunk dolgozni. Például ott vannak az asszociációs kártyák, amik lerövidítik a problémák felkutatásának idejét. Vagy például a pszichoedukáció módszere, melynek keretein belül röviden elmondok az illetőnek egy, a témához tartozó elméletet, ezt követően pedig kommunikációs eszközöket, megküzdési stratégiákat vagy épp erőforrásokat aktivizálunk, hogy a személy egyről a négyre jusson. Valamint ezeken túl ott van még a képzeletünk is, melyet a VMI technikával hasznosítunk. Ennek röviden annyi a lényege, hogy a képzeletünk segítségével „kikukázzuk” magunkból azt a nehézséget, ami az aktuális problémát okozza.

Beszélgessünk kicsit a csoportfoglalkozásokról is.

Köszönöm, ez nagyon izgalmas téma számomra! Azért szeretem a csoportfoglalkozásokat, mert az aktuális témával járó plusz mellett, magában rejti a közösség támogató erejét. Az a tapasztalatom, hogy a résztvevők teljesen megkönnyebbülnek, amikor látják, hogy vannak még olyan személyek, akik hozzájuk hasonló problémákkal küszködnek.

Az Önt felkeresők milyen csoporton, esetleg csoportokon vehetnek részt?

Kidolgoztam egy programot szülők számára, ami tavaly sikeresen elindult és több szülő is részt vett már rajta. Ennek a programnak a Szülőségre fel! nevet adtam, melynek keretein beül a szülőség nehézségeivel foglalkozunk. Illetve átadom azokat a módszereket, melyekkel sokkal könnyebb együttműködésre ösztönözni a gyerekeket. Fontosnak tartom, hogy a szülők megismerjék és lehetőségük legyen elsajátítani a gyerekekre specializált erőszakmentes kommunikációt, ezért ezzel is sokat foglalkozunk a programon. Azt szeretném, hogy ez a támogató szülőcsoport még inkább elterjedjen Szegeden. Amikor tavaly nyáron Szegedre költöztem, megkerestem a Családsegítő Központot, hisz abban bíztam, hogy nyitott lesz erre az Önkormányzat. Sajnos csalódnom kellett, bár ígéretet kaptam, de semmi visszajelzés nem érkezett felém. Így személyesen keresem meg az intézményeket.

Megalkottam egy egyedülállóknak szóló csoportot is, melynek az a célja, hogy párkeresésben is levetkőzzük azokat a hiedelmeinket, meggyőződéseinket, amik akadályoznak a párkeresésben. Ezzel is az a célom, hogy tisztábban lássák saját magukat a résztvevők. Olyan stratégiákat tanuljanak meg, amitől könnyebb ebben a helyzetben benne lenni, illetve melyekkel bátrabban tudnak nyitni egy számukra szimpatikus idegen felé.

Mivel sokunknak nehezen megy a nemet mondás, ezért kidolgoztam egy én-határokat megerősítő workshopot is, ami két alkalmas. Annak pontosan az a célja, hogy egyrészt a résztvevők megerősítsék az önbizalmukat, másrészt elsajátítsanak olyan ismereteket, amikkel könnyebbé válik felismerni a saját viselkedési mintázataikat, továbbá annak a személynek a viselkedését is, aki domináló, manipuláló, agresszív módon nyilvánul meg. Ehhez nagyon sok munkafüzeti anyag van, amit át tudok adni az embereknek. Ezekben nagyon sok gyakorlatot és kommunikációs eszközt fogalmaztam meg, melyekkel bővíteni tudják a saját eszköztáraikat is. Azért dolgoztam ki a Navigáló füzetet, mert szükségesnek tartom, hogy a résztvevők lássák, rengeteg példa van arra, milyen módon tudnak válaszolni egy-egy határaikat sértő helyzetben.

Valamint idén indítottam el a Kerek az Élet Klubot is, ahol havonta kétszer találkozunk a jelentkezőkkel és bizonyos témák mentén vizsgálódunk. Minden témában foglalkozunk a stresszfaktorok kezelésével, a tévhitek rombolásával és az erőforrások aktivizálásával is. A foglalkozásokat pedig egy vezetett tisztító meditációval zárjuk. Ezért ez a lehetőség leginkább azoknak a személyeknek szól, akik nyitottak erre.

A csoportfoglalkozásokon kívül, ahogy korábban említettem, kétszemélyes együttműködésre is van lehetőség. Ez azért más, mint a csoportos foglalkozások. Az egyéni beszélgetések során lehetőség nyílik arra, hogy többféle perspektívából megközelítsünk egy helyzetet, így többféle stratégiát is ki tudunk dolgozni a problémára.

Csodálkozva hallgatva ezeket a lehetőségeket megfogalmazódik bennem, hogyan lehet ennyi mindent egyedül bírni?

Ha őszintén szeretnék válaszolni erre a kérdésre, akkor azt mondom: nagyon nehezen. Benne vagyok olyan marketinges programokban, ahol arról tanulok, hogyan lehet eredményesebben terjeszteni a szolgáltatásokat. Ott elmondták, hogy az első néhány év nagyon nehéz, hisz nagyon sok energiát bele kell fektetni. Ezen az úton sok csalódás és kihívás van, amin át kell tudni lendülni. Amikor valamilyen akadályba ütközöm, a tudatosságom át tud lendíteni ezeken a helyzeteken. Ez mutatja azt számomra, hogy jelen vagyok az életemben, ismerem az előnyeimet és a hátrányaimat, és nem akadok meg. Bízok magamban, és abban a tudásban, amivel rendelkezem. Remélem, hogy azok a lehetőségek, amikkel megkínálom az embereket, és melyek a felméréseim alapján megfizethető áron érhetőek el, szimpatikusak a számukra ahhoz, hogy igent mondjanak.

Ha valaki szeretné megkeresni, hogyan tudja elérni?

Van egy Facebook oldalam, Életre fel – Stúdió néven, illetve a weboldalamon is tudnak tájékozódni, ami a https://dallosmonika.hu linken érhető el. Itt kitölthető egy kapcsolati űrlap is. De látható az email címem is, arra is tudnak írni. Továbbá megadtam telefonos elérhetőséget is.

Köszönjük Dallos Mónikának, hogy időt és energiát nem kímélve, rendelkezésünkre állt. Munkáját a Szeged a Mindenem hírportál a továbbiakban is figyelemmel fogja kísérni.