Magyarországon egyedülálló együttműködési megállapodást kötött a világ egyik legismertebb és legnagyobb hatású egészségügyi kutatóbázisával a Szegedi Tudományegyetem. A párizsi Pasteur Intézet és az SZTE közös kutatásairól és képzéseiről 2023. április 18-án, Szegeden állapodtak meg a felek.

Forrás és kép: SZTE

A Szegedi Tudományegyetem újabb nagymultú, világszínvonalat reprezentáló kutatási bázisnak, a Pasteur Intézetnek lett közvetlen együttműködő partnere kedden. Mindenki számára ismert, hogy milyen sokat adott hozzá az emberiség orvos- és élettudományi, bakteriológiai, virológiai tudásához a francia intézet névadója, Louis Pasteur és követői. Ezt alátámasztja az intézet munkatársai által nyert 10 Nobel-díj is.

A Pasteur Intézet és a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kara között korábban már létrejött egy együttműködési megállapodás, amelynek a keretében az SZTE SZAOK meghirdeti a Pasteur Intézetben megvalósítható szakmai gyakorlati pályázati helyeket 3-6 hónapra. Az SZTE szerepel a Pasteur Intézet honlapján szakmai gyakorlati partnerként.

A két intézmény közötti bővebb együttműködés részleteinek kidolgozása már 2022-ben elkezdődött, ezt 2023. április 18-án, Szegeden véglegesítették. Az SZTE kutatásain belül is kiemelt fontosságúak az orvosi és élő természettudományi területek.