A Tricikli Fesztivál hivatalos megnyitójára és Krusovszky Dénes Levelek nélkül című regényének bemutatójára kerül sor a Somogyi-könyvtár 1. emeleti közösségi terében, 2023. július 13-án.


Szegeden virágzik a bringás közlekedés kultúrája, ami nem csoda, hiszen más városokhoz képest egész jó kerékpárút-hálózattal rendelkezik. Kézenfekvőnek tűnik tehát, hogy a fesztiválszervezők lábbal hajtós megoldásokban gondolkodtak, amikor a különböző városrészeken fekvő közösségi terek közötti átjárhatóságot kellett megteremteniük. A Tricikli Fesztivál alapításának évében három, a rákövetkező évben pedig már hét helyszínen hirdették a testi és szellemi egyensúly, valamint a fenntartható közlekedés és kultúra fontosságát, miközben persze gond nélkül bevallják, hogy balansz ide vagy oda, a fiatalok számára ez a fesztivál irodalmi kocsmatúrának is kiváló.

Szegeden idén július 13. és 16. között pattanhatnak nyeregbe a látogatók, és olyan meghívottakkal találkozhatnak, mint például Visky András, Krusovszky Dénes, Gimesi Dóra, Kiss Tibor Noé, Sirokai Mátyás, Cserne Klára, a pécsi Drukker nyomdaműhely alkotói vagy a Qiyan zenekar. Míg az interaktív gyerekprogramokról a Kövér Béla Bábszínház, a fenntartható jövőbe tekintő workshopokról a közösségi kerttel is rendelkező Megálló Közösségi Ház, a legújabb kiadványokra koncentráló irodalmi bemutatókról pedig a Somogyi-könyvtár, Grand Café és Jazz Kocsma hármas tengelye gondoskodik, addig a képzőművészet iránt érdeklődőket a több kiállítási felülettel is bíró Agárúr, a specialty kávé és civil kurázsi szerelmeseit a Kék Elefánt várja majd a fesztivál négy napján.

Ezt persze manapság szinte minden magára valamit is adó összművészeti fesztivál tudja. Az ördög a részletekben lakik. Az olyan hóbortos ötletekben, mint mondjuk egy félmeztelen író-olvasó találkozó a strandon, egy dedikációs pult a városi piac gyümölcsárusai között, vagy egy installáció, amelybe belepillantva egy vers elevenedik meg a szemlélő előtt. A felsoroltak természetesen meg is valósulnak Szegeden, ahol idén már harmadjára ígérik a szervezők, hogy úgy juttatnak el mindenkit egyik programról a másikra, hogy közben sem a kerék, sem a hangulat nem lesz lapos.