Július elsejétől a deszki Csongrád-Csanád Megyei Mellkasi Betegségek Szakkórháza és a szentesi Csongrád-Csanád Megyei Dr. Bugyi István Kórház a Szegedi Tudományegyetemhez került.

Kép: SZTE

Az említett kórházak költségvetési szervi jogállása július elsejétől megszűnt, és a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ (SZTE SZAKK) részeként működnek tovább, SZTE SZAKK Deszki Multidiszciplináris Centrum és SZTE SZAKK Dr. Bugyi István Szentesi Multidiszciplináris Centrum néven. Az egészségügyi intézmények működtetése az integrációval a lehető legoptimálisabbá válik, az adminisztrációs terhek csökkennek, a beszerzések kedvezőbb feltételekkel zajlanak majd – írják közleményükben.

Az érintett településeken a zavartalan betegellátást a három intézmény szakemberei közösen biztosítják. Az integrációnak köszönhetően lehetőség nyílik az egynapos beavatkozások arányának növelésére, valamint az ellátásszervezés, bizonyos műtéti tevékenységek és a szakemberhiánnyal küzdő szakmai tevékenységek racionalizálására. Mindez jelentős HR optimalizációt eredményezhet az intézményekben.

A törvényben meghatározott oktatási, tudományos kutatási és betegellátási feladatok ellátását szolgáló ingatlanok ingyenesen, nyilvántartási értéken történő átvezetéssel kerülnek a szegedi egyetem tulajdonába. A meghatározott ingatlanok tulajdonjogát az SZTE a terhekkel együtt szerzi meg.

Az ingatlanjuttatással egyidejűleg a közfeladat ellátásával kapcsolatos jogok és kötelezettségek, a feladatok ellátásához szükséges eszközök tekintetében a vagyoni jogok és kötelezettségek is az egyetemre szállnak át. A feladat ellátásával összefüggő hatósági engedélyek jogosultja az egyetem klinikai központja.

A jogutódlással az egészségügyi dolgozók változatlanul egészségügyi szolgálati jogviszonyban foglalkoztatottak, az egészségügyben dolgozók egészségügyi szolgálati jogviszonya a munka törvénykönyve szerinti munkaviszonnyá alakul át.