192 darab, összesen 325.750 Ft értékű könyvadománnyal gazdagodik a Somogyi-könyvtár, amely többségében ukrán nyelvű mesekönyvekből, leporellókból, lapozgatós füzetekből állnak. A frissen érkező állomány az ünnepélyes átadó után elérhető és kölcsönözhető lesz a Somogyi-könyvtár Gyermekkönyvtárában, a 2. emeleten, valamint a Tápai fiókkönyvtárban is.


Ünnepélyes keretek között adják át a Somogyi-könyvtár Dóm téri központjában azt az ukrán könyvespolcot, amelyet Ukrajna Magyarországi Nagykövetsége adományozott a könyvtárnak. Európa, Ázsia és a Közel-Kelet 35 országában segítik már hasonló szolgáltatással az ukrán menekülteket, hogy anyanyelvi irodalomhoz juthassanak. Az eseményen köszöntőt mondanak: Balog István, Ukrajna magyarországi ideiglenes ügyvivője; Sajtos-Zapotocsnaja Natália, a Szegedi Ukrán Önkormányzat elnöke; Tóth Károly, a Kulturális, Oktatási, Idegenforgalmi és Ifjúsági Bizottság alelnöke; Sikaláné Sánta Ildikó, a Somogyi-könyvtár igazgatója.

A Somogyi-könyvtár munkatársai ebből az alkalomból a Lépten nyomon elnevezésű várostörténeti séta mobilapplikációjának szövegét is lefordíttatták ukrán nyelvre, így már a magyar, az angol és az eszperantó nyelv mellett, ukránul is elérhető lesz a mobilapplikáció, amelyet a közeljövőben még német és román nyelvre is terveznek lefordítani. Az ukrán nemzetiséghez kapcsolódó programok a Dóm téren is folytatódnak majd a 94. Ünnepi Könyvhét keretében.

A Dugonics tér színpadán a Pipacsok (Máky), az ungvári művészeti főiskola népihangszer-együttesének koncertjét hallgathatják meg az érdeklődők. Az együttes már számos folkfesztiválon szerzett hírnevet. Fellépéseiken különleges ukrán népi hangszereket ismerhet meg a publikum. Repertoárjuk a Kárpátalján elő nemzetek hagyományos zenéjére épül. A program Ukrajna Szegedi Tiszteletbeli Főkonzulátusa, a Szegedi Ukrán Önkormányzat és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. szervezésében és támogatásával valósul meg.