Pénteken nyílik meg az ókori Kína-kiállítás első része a Móra Ferenc Múzeumban. Az agyagkatonákat bemutató tárlaton közel félszáz katona várja majd a látogatókat: megismerhetik készítésük történetét és körülményeit, múltjuk érdekességeit.


Célegyenesbe érkezett a szegedi agyagkatona-kiállítás építése: május 26-án, pénteken 17 órakor nyitja meg kapuit a tárlat. A kiállításon félszáz anyag- és mérethű agyagkatonát mutatnak be különlegesen installálva. A tárlat célja, hogy ismertesse a katonák készítésének módszerét, történetét és megtalálásuk körülményeit.

A kínai fővárostól mintegy 1000 kilométerre, 1974 márciusában lelt rá egy helyi földműves a Kínát egyesítő első császár, Csin Si Huang-ti „elveszett” sírját őrző terrakotta hadsereg első hírnökére. Mára kiderült, hogy mintegy 2200 éve összesen négy árkot ástak az agyaghadsereg számára, melyekben a becslések alapján nagyjából 8000 szobor fekhet – a régészeti feltárások napjainkban is folynak.

A katonák többsége az életnagyságúnál valamivel nagyobb: nagy részük magassága 184‒197 centiméter között váltakozik. A ruházat, illetve a védőfegyverzet elemeit agyagból alakították ki, a támadófegyvereket pedig eredeti formájukban gyártották le a szobrokhoz. Szinte hihetetlen, de nincs két egyforma arc a sokezernyi katona között: mindegyik szobor egyedi vonásokkal és arckifejezéssel bír.

A Móra Ferenc Múzeum ókori Kína-kiállítása több egységből fog állni. Az agyagkatonákat felvonultató tárlat május 26-án, pénteken 17 órakor nyitja meg kapuit. A második egységet várhatóan a Múzeumok Éjszakáján, június 24-én nyitják meg, mely a sanghaji múzeumból érkező eredeti ókori tárgyakat fogja bemutatni.