Az afrikai és ázsiai migránsokat illegálisan juttatták át a román-magyar határon, majd a bűnbanda tagjai Szegednél átvették őket, és elszállították az ausztriai Nickelsdorf közelébe.

Illusztráció: Police.hu

Afrikai és ázsiai menekülteket Magyarországon keresztül Ausztriába juttató embercsempész-hálózatra csaptak le a román hatóságok – közölte a román szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT).

A DIICOT szerdai közleménye szerint a jórészt román állampolgárságú tagokból álló embercsempész-hálózat 2022-től Magyarországon keresztül juttatott Ausztriába illegális bevándorlókat. Az afrikai és ázsiai migránsok illegálisan jutottak át a román-magyar határon, majd a bűnbanda tagjai Szegednél átvették őket és elszállították az ausztriai Nickelsdorf közelébe. A fuvarért cserébe fejenként 3000 eurót kértek utasaiktól. Az ügyészek szerint több mint húsz ilyen fuvart szervezhettek meg Magyarország területén az embercsempészek, többet közülük letartóztattak a magyar hatóságok.

A DIICOT szerdán 36 házkutatást tartott Románia területén, egyet pedig az osztrák hatóságok Ausztriában bizonyítékokat keresve. Utóbbinál román szakemberek is segédkeztek.

A bűnszövetkezet tagjai az embercsempészet mellett kábítószercsempészettel is foglalkoztak, keménydrogokat csempésztek a Hollandia-Ausztria-Magyarország-Románia útvonalon. A román hatóságok kétszer rajtakaptak bandatagokat, hogy keménydrogot próbáltak értékesíteni: egy tengerparti fesztiválon Konstancán és Kolozs megyében. Az illegálisan szerzett pénzt Romániában bejegyzett cégeken keresztül próbálták tisztára mosni, ezért pénzmosással is gyanúsítják őket.

A DIICOT közölte, hogy a bűnszövetkezet tagjai ellen a magyar hatóságokkal együttműködve indult vizsgálat, és egy európai elfogatóparancsot is kiadtak.