A mai közgyűlés többek között arról is döntött Szegeden, hogy négy bezárt óvodából, kettő eladásra kerül. Ami még érdekesebb, hogy a Máltai Szeretetszolgálat még nem költözött ki a Csanádi utcából, a város viszont már tárgyal az épület eladásáról.


A polgármester az óvodabezárásokat azzal magyarázta, hogy egyre kevesebb a gyermek. Nincs már úgy mint régen, hisz több korosztály jár, egy óvodai csoportba. Hozzátette, hogy ez nem csak a várost érint, hisz ez mára már, országos problémává vált.

Chovanecz Kata felszólalásában arra hívta fel a figyelmet, hogy a Bem utcai óvodának, alacsony rezsiköltsége volt. Az erre az intézményre nem mondható, hogy kevés gyermek járt oda, hisz száz százalék feletti kihasználtsággal működött. Arra is emlékeztetett, hogy a Szél utcai óvodát részletfizetési lehetőséggel, egy zárt pályázaton meghirdetve adják el egy cégnek, amely „köznevelési intézményként” funkcionál tovább, azaz szinte biztosan magánóvodaként, ez pedig azt is cáfolja, hogy létszámhiány miatt kellett bezárni.

Német Ferenc is értetlenül állt a bezárások, illetve az ingatlan eladások előtt. Arra hívta fel a figyelmet, hogy milyen érdekes, hogy Tóth Péternek jelenleg is van Szegeden egy olyan irodája, melyet az önkormányzattól kapott. Annak ellenére sem hasznosították, hogy Töth Péter már kilépett a Jobbikból és a pártnak nincs képviselője a városban.

Joób Márton felszólalásában azt hangsúlyozta, ha nincsenek fiatalok, nincs jövő! Határozott álláspontja, hogy a város gazdasági értelemben, és sajnos sok más értelemben is egy negatív spirálban van, és nem is látszik a polgármester úr részéről, hogy lenne bármi szándék.

Rendszeresen találkozunk a bizottsági üléseken ingatlanértékesítési előterjesztésekkel. Ezt én azért tartom problémának, mert a befolyt összegek, nem olyan területekre kerülnek befektetésre ami hozna a városnak, hanem ezeket a város föléli. Jól mutatja ez az óvoda eladás is azt a folyamatot, amiről beszélek – mondta.

Hozzátette, nagyra becsüli azt, hogy Uniós pénzekből megújult néhány óvoda, de amíg máshol óvodákat építenek, Szegeden ezeket bezárják.

Haág Zalán azt is megjegyezte, lett volna megoldás, hisz húsz évig jól működhetett volna a Bem utcai óvoda, a napvitorla árából.