Nemcsak a május elsejétől használható vármegye- és országbérlet hozott jelentős változást Csongrád-Csanád vármegye közösségi közlekedésében, hanem az a 19 darab Volvo B6SC-8900 típusú új autóbusz is, amelyek a térségben álltak forgalomba. A nettó 1,6 milliárd forint értékű fejlesztésnek köszönhetően a helyközi állomány 8,7 százaléka megújult, átlagéletkora 12,7 évről 10,8 évre csökkent.


A Volánbusz immár öt éve tartó jármű-fiatalítási programja keretében eddig 99 új autóbusz érkezett Csongrád-Csanád vármegye 300 darabos járműállományába. A flotta most újabb 19 korszerű, dízelüzemű, a legmodernebb Euro6 környezetvédelmi besorolású motorral hajtott autóbusszal frissült, így a Volánbusz a MÁV–Volán-csoport jármű-fiatalítási programjában 2018 óta a vármegye állományának már csaknem 40 százalékát lecserélte, hogy még biztonságosabb és kényelmesebb utazást biztosítson, még hatékonyabban és magasabb színvonalon szolgálja ki az utazási igényeket.

A 19 darab hosszított, nagy befogadóképességű, szóló kivitelű Volvo B6SC-8900 típusú jármű Szeged, Hódmezővásárhely, Makó és Szentes vonzáskörzetében, a vármegye területének jelentős részén közlekedik, illetve összeköti Szegedet Bács-Kiskun vármegye nagyobb településeivel, illetve Debrecennel, de eljut a Dunántúlra és a Balaton térségébe is, siófoki és veszprémi célállomással. Az érintett autóbuszvonalakon éves szinten mintegy 7 millió utazásról gondoskodik a Volánbusz. Az új autóbuszokat természetesen már országbérlettel és a megfelelő vármegyebérletekkel is igénybe lehet venni.

A járműveket bemutató sajtótájékoztatón dr. Bói Lóránd, az Építési és Közlekedési Minisztérium közlekedésstratégiáért felelős helyettes államtitkára elmondta:: „Minisztériumunk célja a közösségi közlekedés folyamatos fejlesztése. Az ehhez szükséges lépések egyike a járműfiatalítási program folytatása, melynek keretében most 19 új autóbuszt adhattunk át Csongrád-Csanád vármegyében. Már az ország minden járásában találkozhatnak az utasok a program részeként forgalomba állított új járművekkel, melyek magas színvonalon elégítik ki az utazási igényeket, és az utasok, járművezetők biztonságát is szolgálják. A közelmúltban bevezetett ország- és vármegyebérletek is használhatók ezeken az új autóbuszokon. A következő időszakban folytatjuk az autóbuszos és a vasúti járműpark megújítását, valamint célunk a közös tarifarendszer továbbfejlesztése, hogy a személyszállítási szolgáltatások minél gyorsabban, egyszerűbben igénybe vehetők legyenek.”

Mihálffy Béla, a vármegye 2. számú választókörzetének országgyűlési képviselője hangsúlyozta: „Nagy öröm számomra egy olyan beruházás, amely a lakosság életminőségét jelentős mértékben növeli. Az év elején új, környezetbarát autóbuszok álltak forgalomba Szegeden, most pedig 13 új jármű érkezett a vármegyeszékhely vonzáskörzetébe, a Szeged és a Homokhátság között ingázók utazásának megkönnyítésére. Bízom benne, hogy a kényelmes, nagy befogadóképességű autóbuszok sokak mindennapjait könnyítik meg. A kormányzat elkötelezett a vidéki kistelepülésekről ingázók támogatása mellett. 2019 óta több mint 1,5 milliárd forint értékben újultak meg homokhátsági településeket összekötő utak és további több száz millió forintból a települések belterületi útjai. A felújított utaknak és a korszerű buszoknak köszönhetően egyszerűbbé, gyorsabbá, biztonságosabbá válik a közlekedés.”

Kruchina Vince, a Volánbusz vezérigazgatója elmondta: „Társaságunk célja továbbra is az, hogy a járműpark folyamatos megújításával még vonzóbbá tegye a közösségi közlekedést az egyénivel szemben. Csongrád-Csanád vármegyében is folyamatos a flotta megújítása, csak az elmúlt két évben évben 7 darab MAN Lion’s City GL A23, 19 darab Credobus Econell 12, 1 darab Volvo 8900 és 6 darab Credobus Inovell 12 típusú autóbusz állt forgalomba a vármegye helyközi vonalain, míg Szeged helyi közlekedésében február óta 10 darab gázüzemű MAN Lion’s City 12 G típusú jármű korszerűsíti az állományt, amelyeket hamarosan további 8 darab alternatív – elektromos – meghajtású, különösen környezetkímélő autóbusz követ.”

Ma már nincs olyan járása az országnak, ahol ne tűnnének fel a társaság új buszai. A MÁV–Volán-csoport jármű-fiatalítási programjában – az eddig lezárt beszerzéseknek köszönhetően – 2290 új és újszerű autóbusz érkezett a Volánbuszhoz, és a vállalat további 210 járműre rendelkezik aláírt beszerzési megállapodással. Folyamatosan megújuló és korszerűsödő járműállományával a társaság 2022-ben csaknem 540 millió utazást bonyolított le országszerte, míg Csongrád-Csanád vármegyében 550 autóbusz-vezetővel több mint 54 millió utazásról gondoskodott 36 helyi és 87 helyközi autóbuszvonalon.