Szünidejüket töltő gyerekek szedték a Tisza átrétben a partra sodródott szemetet a Szegedi Partfürdő vonalában. A Mátrix Közhasznú Alapítvány által szervezett kalandtábor, és fotóstábor 6-12 év közötti résztvevői maguk kérték, hogy had tisztíthassák meg a játék közben látott partszakaszt.


Rácz Anett alapítványi elnök ismertette, hogy a tábor tematikája elsősorban a játék, a kikapcsolódás, a fürdés, illetve a frissítő – finom falatok vonalán futott, de engedtek a gyerekek kérésének, és a környezetünk megóvása érdekében a szemétszedés is az egyik napi program eleme lett. A helyes hulladékkezelés egyébként is égető feladata az emberi civilizációnak, a táborozó gyerekek okosan viselkedtek a hulladékfolyam láttán, így egy időre a labda, az úszógumi helyett szemétszedés, zsákolás, és a közbeni kézfertőtlenítés volt főszerepben, amolyan környezetvédelmi tapasztalatszerzésként.

A Mátrix Közhasznú Alapítvány saját gyermektáborai mellett más egyesületek, alapítványok, intézmények nyári táborait is segíti, többek között élelemmel, finom falatokkal, gyümölcsökkel, a gyermekek fejlődését segítő érzékenyítő programokkal, tárgyi eszközökkel, a cél, hogy jobb legyen a világ.