Szabó Bálint szegedi önkormányzati képviselő több mint negyven napja kezdett országjárásba. Hogy mi a célja ezzel, és milyen eredményeket vár a jövőre nézve, erről is kérdezte a Szeged a Mindenem hírportál.


Egészen pontosan június 25-én vágtam ebbe bele, bejártam az egész országot. Számomra ez azért volt nagyon fontos, mert nekem az utolsó képem közéleti emberként Magyarországról 2022. november 11-én volt. Úgy döntöttem, hogy szabadulásom után is közélettel fogok foglalkozni, ezért s feltérképezni azt, hogy jelen pillanatban, hol tart Magyarország. Nagyon tudatosan és ösztönösen, az egész országot bejárva arra törekedtem, hogy zömében spontán találkozások révén, kisebb-nagyobb közösségekbe menve beszélgessek emberekkel. Legfontosabb kérdésem az volt, hogy mit lát az ország jelenlegi helyzetében a lakosság.

Megtudhatjuk a lakosság ezen részének a véleményét?

Azt lehet érzékelni, hogy a magyar emberek szerint a dolgok rossz irányba haladnak. Ami ennél még rosszabb, hogy a személyes életükben a boldogságindexük is nagyot zuhant. Nem csak az a gond, hogy nincs pénzük az embereknek, hanem az is, hogy nem érzik magukat elégedettnek. Az a meggyőződésem, hogy a politika csak részben tehet erről. Mi, magyar emberek, valahol az elmúlt több mint harminc év alatt, egyénenként és közösségenként is vagy eltévedtünk, vagy megrekedtünk. Nem várhatjuk el egy jelenlegi politikustól sem, hogy ezen változtasson, beleértve a politikai pártokat is. Változtatni csak mi tudunk. Ha mindenki a saját portája előtt söpröget, akkor minden utca, település és ezáltal az ország is tiszta lesz. Ha nálunk már rend van, csak akkor kezdjünk a másiknak is segíteni.

Nem könnyű, hisz az elmúlt években nagyon sok problémával szembe kellett néznünk. Gondolok itt a COVID-ra, vagy a gazdasági válságra. Nyilván, hogy az idősebbek nehezebb helyzetben vannak, hogy változtassanak valamit, hisz sokszor a mindennapi életük a kérdés.

Úgy látom, hogy megkerülhetetlen az, hogy szembenézzünk a saját múltunkkal. Ezeket a traumákat, amelyek mindenkit érintettek, át kellene beszélnünk, és együtt kellene, hogy feldolgozzuk.

„A COVID mindent megváltoztatott. Olyan abnormális dolgokat kényszerített ránk, ami a józan ésszel, és az emberi természettel is ellenkezik. Itt nem csak a kötelező maszkviselésről beszélek, gondoljunk csak bele, hogy milyen volt az az online oktatás egy elsősnek, akinek meg kellett volna tanulni a számokat, a betűket”.

Ez a helyzet a gazdasági összeomlással is. Amikor azt látjuk, hogy feleződik a pénzünk értéke, vagy azt, hogy olyan árakat kérnek tőlünk, amiért tavaly csak a felét kérték, az elkeserítő. Ha ezeket a problémákat sikerül átbeszélnünk, akkor erre kell, hogy valami megoldást találjunk.

„Fel kell ismerni azt az alapigazságot, hogy nem a legokosabb és a legerősebb marad életben, hanem az, aki a legfogékonyabb a változásra. Fontos az, hogy nyissunk az új felé, számoljunk le a régivel, és közösen kell építkeznünk. Sokszor a kevesebb több, és ez nem egy elcsépelt mondás”.

Ahol három autó van két emberre, ott el kell gondolkodni azon, hogy valóban szükség van-e rá. Az utat a társadalom tagjainak kell kijelölnie, és a politikusoknak az a feladata, hogy ezt döntés képviselve végrehajtsák. Egy politikus sem nevelheti meg a társadalmat. Példát tud mutatni, főleg akkor, ha nem egyedül teszi, hanem többen. A rómaiak is azt mondták, hogy a fejétől bűzlik a hal. Tehát a társadalom tetején lévőknek kell szembenézni azzal, hogy amit eddig csináltak, az nem folytatható. Mert ha mindent ugyanúgy csinálunk, az eredmény is ugyanaz lesz. Nevezetesen az, hogy a politikusban nem hisznek az emberek, a társadalom tagjai pedig nem érzik jól magukat.

Említette azt, hogy mennyire elszabadultak az árak. Mind a ketten tudjuk jól, hogy bármilyen válság sújtott egy adott területet, mindig voltak olyanok, akik jól jártak. Egyik beszédében Orbán Viktor spekulánsoknak nevezte a multikat, hisz úgy emelik az árakat, ahogy akarják. A kormánynak is vannak olyan törekvései, melyekkel megkönnyebbítik a családok, és az idősek helyzetét. Ezek közül melyek azok, amiket el tudnak fogadni, és min változtatnának?

Mindent el kell fogadni, ami jó, és az emberek sorsát előre mozdítja, valamint a magyarok mindennapi életét könnyíti meg. Egy példát kiemelve: kifejezetten jó döntés volt az ország- és a megyebérlet bevezetése. Az, hogy valakinek felkínáljuk, hogy az üzemanyagárak töredékéért, bérletet vásárolva szabadon utazhasson az egész országban, minden tömegközlekedési eszközt használva, ez a döntés egy jó, és egy helyes irányba mutat. Tovább folytatva a sort, ha a piacon kezelhetetlen folyamatok indulnak be, akkor az államnak kötelessége, egy szabályozó mechanizmust beépíteni. Úgy látom, hogy megfelelő a törekvés, csak elhibázott a módszer. Ebben kellene segítséget nyújtani a jelenleg kormányon levő erőknek. Ha valaki sokáig a hatalomban van, elhiszi magáról, hogy mindenhez is ért. Márpedig mindenki téved. Itt nem csupán a kormányt szeretném kritizálni, hanem a nem létező jelenlegi „ellenzéket” is.

„Ha elfogadjuk azt az ellenzéki álláspontot, hogy nem jól csinálja a miniszterelnök, azt is hozzá kell tenni, hogy őt azért választották meg a magyarok, mert az előzőből nem kértek. Mondhatjuk azt is, hogy nem jól végzi a dolgát, de azt is mellé kell tenni, hogy mi így és így szeretnénk, mert szerintünk ez a jó. Ilyen ajánlata az ellenzéknek Magyarország felé az elmúlt több mint tíz évben nem volt. A magyar ellenzék leváltását már megtapasztaltuk, hisz ezt a választás eredménye jól tükrözi, már csak az a kérdés, fel tudunk-e építeni egy új, valódi, nemzeti ellenzéket”.

Az jól látszik a statisztikákból is, hogy az ellenzék mennyire gyengül.  Amit látok, hogy nagyon rossz beidegződés a mai politikában az ellenzék részéről az, hogy bármilyen javaslata van a jelenlegi kormánynak, semmiben nem tudnak partnerek lenni. Milyen átszerveződésre lenne szükség?

Egy bölcs ember azt mondta, hogy valami ellen küzdeni, annak semmi értelme. Viszont, valamiért küzdeni, annak igen. Amíg a magyar társadalom nem kényszeríti ki a jelenlegi ellenzékből azt, hogy a tagadás helyett a problémák megoldásáról beszéljen, addig nem lesz változás. Kevesebb megmondó, és több megoldó emberre van szüksége az országnak.

Azon dolgozom, hogy bemutassuk, lehet ezt másképp, és jobban is csinálni. 2023. augusztus 20-án erre fogunkk alternatívát mutatni, és megoldást kínálni Magyarországnak.