A Szegedi Tudományegyetem és a Givaudan Hungary Kft. kibővítette eddigi együttműködését. Július 4-én az egyetem központi épületében írták alá azt a megállapodást, amelynek értelmében további közös kutatási és fejlesztési programokat hajtanak végre illetve az oktatás területén is fejlesztik a közös képzéseket.

Fotó: Bobkó Anna

A Szegedi Tudományegyetem törekszik a régió meghatározó gazdasági szereplőivel való kapcsolat folyamatos fejlesztésére. Ennek keretében új, stratégiai megállapodást között az intézmény és a Givaudan Hungary Kft., amely a nemzetközi vállalat tagjaként Magyarország piacvezető ízesítőanyagokat gyártó vállalkozása. Megrendelőik, partnereik a világ 100 legnagyobb vállalatai közé tartozó élelmiszeripari cégek. Az ízesítőanyag és illatanyag ipar piacvezető cégeként a Givaudan egyedi és innovatív íz és illatanyagokat állít elő a megrendelői számára szerte a világon. A társaság székhelye és gyártóüzeme Makóra telepítésében nagy szerepet játszott az egyetem közelsége is.

A Givaudan és az SZTE együttműködése majdnem egy évtizedes múltra tekint vissza. A cég évente 6 hallgatót vesz fel gyakornoki programjába és 3 diákot részesít Givaudan Pro Talentis ösztöndíjban. A megfelelő humán erőforrás biztosítása érdekében, az intézmény a Pro Talentis Vállalati Ösztöndíj-program keretében a Pro Talentis Universitatis Alapítvánnyal együttműködve hirdet ösztöndíjakat. Az Alumni Mentorprogramban kilenc szemeszter óta vesz részt a Givaudan.

Az SZTE Öregdiák Szervezete 2016-ban Alma Mater Díjjal jutalmazta a céget, a társaság jelenleg több mint száz SZTE diplomás munkavállalót foglalkoztat. Az SZTE Karrier Irodával szoros partnerségben áll a Givaudan Hungary Kft., az egyetemi állásbörzék aktív résztvevője. Az intézmény jelentős hangsúlyt fektet a tehetséggondozásra, erre ösztöndíjat is alapított. A cég 2015-ben az SZTE-n megrendezett Agrártudományi OTDK-t is támogatta. Ezt az együttműködést helyezték július 4-én új, stratégiai alapokra.

A megállapodást Dr. Fendler Judit, az SZTE kancellárja, Prof. Dr. Kónya Zoltán, az egyetem tudományos és innovációs rektorhelyettese, valamint a Givaudan részéről Karkas Mihály, gyárigazgató és ügyvezető látták el kézjegyükkel.

A Szegedi Tudományegyetem számára mindig öröm, ha a vármegye meghatározó gazdasági szereplőivel fejlesztheti partnerségét. Bízom benne, hogy a közös oktatásnak, kutatásnak köszönhetően több tehetséges szakembert tudunk a régióban tartani, a végzős hallgatóink számára versenyképes alternatívát mutatva, jelen esetben a Givaudannal – mondta el Dr. Fendler Judit, az együttműködési megállapodás aláírása előtt.

Prof. Dr. Kónya Zoltán, köszöntőjében azt hangsúlyozta, hogy minden meghatározó gazdasági szereplőnek és egyetemnek fejlesztenie kell magát azokon a területeken, amelyek a globális kihívásokra reagálnak.

Az energiaellátás vagy az élelmezés olyan kérdéseket vetnek fel a 21. században, amelyekre közösen kell megoldásokat találnunk és ebben kiváló partnerünk a Givaudan, hiszen olyan kísérleti fejlesztéseken és gyakorlati kutatásokon tudunk együtt dolgozni, amelyek válaszokat adhatnak ezekre az égető kérdésekre.

Az, hogy az SZTE a friss QS nemzetközi rangsorban ismét Magyarország legjobb egyeteme lett, annak is köszönhető, hogy olyan partnerekkel dolgozik együtt, mint a Givaudan – hangsúlyozta a rektorhelyettes.

A makói gyár vezetője és ügyvezetője is örömét fejezte ki az együttműködés fejlesztését illetően. – A mai megállapodás nagyon jó keretet ad ahhoz, hogy olyan speciális projekteket hozzunk létre és vigyünk végig, amelyek egyrészt az egyetem számára plusz információkat és tudást adnak a valós ipari környezetről és annak működéséről, műszaki fejlettségéről. Mi pedig abban látjuk az együttműködés jelentőségét, hogy az egyetemi tudásbázisra építve, további új, innovatív megoldásokkal tudjuk tökéletesíteni a műszaki, technológiai eljárásokat, amelyeknek egy részét már alkalmazzuk – mondta el Karkas Mihály, a Givaudan Hungary Kft. gyárigazgatója és ügyvezetője.

A vállalat 2015-ben csatlakozott az SZTE Mérnöki Kar duális képzéséhez. Ennek keretében a Mérnöki Karon eddig 11 hallgatóval kötöttek szerződést. A cég megállapodást írt alá okleveles élelmiszermérnök és okleveles gépészmérnök szakra is, valamint rendszeresen keresi a mérnöki karos hallgatókat gyakornoki pozíciókba.

A duális képzés mellett a Mérnöki Karon partnerek a kooperatív képzésben is, gépészmérnök BSc, MSc, élelmiszermérnök BSc, MSc, mechatronikai mérnök BSc, élelmiszerbiztonsági és minőségi mérnök MSc szakokon. Rendszeresen részt vesznek az MK-s rendezvényeken (Duális és Kooperatív Börze, kari nyílt napok), és több üzemlátogatást szerveztek a céghez. Közreműködnek a Mérnöki Kar záróvizsga bizottságok munkájában is, ennek köszönhetően Kiváló Együttműködő Partner kitüntetésben is részesültek.