Bizony kicsengettek, de a vakáció is több veszélyt hordoz gyermekeink számára, ha kellő képen nem figyelünk oda.


Vad Róbert a Csongrád-Csanád Vármegyei Rendőr-főkapitányság kiemelt főelőadója, titkára a gépjárművezetők figyelmét arra hívta fel, hogy nem elcsépelt mondat az, hogy ahol gurul a piros labda, ott a gyermek is meg fog jelenni. Ezeket a területeket fokozott óvatossággal, és megfelelő körültekintéssel kell, megközelíteni.

A gyermekek figyelmét arra hívta fel, hogy a közlekedésben részt vevőknek, sok mindenre oda kell figyelni. Az elsőbbségi jogról elmondta, ha kerékpárunkkal olyan kereszteződésbe érünk, ahol nincs tábla, az egy egyenrangú útkereszteződés. Ilyenkor mindig azokat kell elengedjük, akik a jobb kezünk felől vannak. Viszont vannak olyan közlekedők is, akik ezzel nincsenek tisztában. Ebben az esetben azzal is biztosítsuk be magunkat, hogy a másik irányba is elnézünk.

Ha gyalogosan közlekedünk, mielőtt az úttestre lépnénk, mindig nézzünk körül. Ez akkor helyes, ha először balra nézünk, aztán jobbra. Ezek után ismét tekintsünk balra, hogy nehogy érkezzen addig autó, amíg jobbra néztünk. Mindig, a szemünknek higgyünk! Ha pedig látjuk, hogy jön valami, tartsuk szemkontaktust. Ez azt jelenti, hogy odanézünk, keresem a tekintetét. Ha visszanézett rám, és azt is látom, hogy megállt, csak akkor kezdhetem meg az átkelést.

Vad Róbert arra is kitért, hogy nyáron nagyon sokszor hosszú útra megyünk. A nagy meleg hatására, hamarabb lankad a figyelmünk. Ilyenkor ne kockáztassuk mások életét, álljunk ki gépjárművünkkel, és pihenjünk. Igyunk meg egy kávét, mozgassuk meg végtagjainkat a levegőn. Csak akkor induljunk tovább, ha érezzük magunkon a javulást.

Arra is kitért, hogy ez az időszak, sokszor a túrázásokról szól, amikor a kerékpárok is előkerülnek. Ilyenkor a szülők felelőssége is megnő. A kerékpárnak olyan műszaki, technikai felszereltséggel kell rendelkezzen, ami a jogszabályban van előírva.

Ezek a következőek:

  • Megbízhatóan működtethető kormányberendezés,
  • Külön működtető fékberendezés, ezeknek időjárástól függően fogniuk kell,
  • előre fehér, vagy kadmium sárga színű lámpa,
  • hátulra piros színű lámpa. Ezeket összecserélni tilos!
  • Előre helyezzünk egy fehér prizmát, ha a lámpa felmondaná a szolgálatot,
  • Hátulra pedig pirosat kell elhelyezni,
  • Oldalirányú láthatóságot, legalább az első keréken, egy átmérőn elhelyezett, 2 darab prizmával biztosítjuk,
  • Nem utolsó sorban, a kerékpárt egy jó működő csengővel is el kell látni.