A 2023/24-es évad első operabemutatójára készül a Szegedi Nemzeti Színház: Giacomo Puccini Manon Lescaut című klasszikusát vendégművészekkel kiegészülve, a Kossuth-díjas Juronics Tamás rendezésében láthatja a közönség október 20-tól a Nagyszínházban.


Decemberben lesz Puccini születésének 165. évfordulója, és idén 130 éve mutatták be a Manon Lescaut-t a torinói Teatro Regióban. A darabot azóta is nagy sikerrel játsszák a világ operaszínpadain.„A Manon Lescaut Puccini első igazán átütő színpadi sikere, amely tartalmaz minden olyan elemet, ami a későbbiekben meghatározta a művészetét.

A zenei nyelv szoros kapcsolatot tart a szöveggel, előadóként és alkotóként is lubickolni lehet benne. A négy felvonásos, négy helyszínen játszódó opera nagyon nagy feladat, komoly energiákat és erőbeosztást követel, de minden nehézsége ellenére energiát adó, nem pedig emésztő produkció.

Olyan drámai szituációkkal van tele, amelyeket ha teljes tűzzel mutatunk meg, egészen felvillanyozóhatást kelt” –fogalmazott Dobszay Péter zeneigazgató.Juronics Tamás rendező elmondta, arra törekszik, hogy a zene, az előadás és a rendezés hármas egysége megvalósuljon.

A történetet az alkotás korába, az 1890-es évekbe helyezi, mivel nagyon izgalmas, pezsgő korszak, minden szempontból dinamikus időszak, ebből kifolyólag a virtuóz zene mellett nagyszabású látványvilágra, gyönyörű jelmezekre számíthat a közönség.