Az interneten elérhető kalkulátorral segíti leendő hallgatóit a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) – tájékoztatott a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága.

A közlemény szerint a szegedi egyetem tavaly kezdte meg az online kalkulátor fejlesztését, melynek segítségével a pontszámítás összetett rendszerében néhány kattintással kiszámolhatja a felvételiző, hogy tanulmányi eredményei alapján mennyi felvételi pontra számíthat 2024-ben, amennyiben az SZTE-re adja be a jelentkezését.
    
A pontszámító kalkulátort – regisztrációt követően – valamennyi érdeklődő használhatja. A leendő jelentkezők a felület adta lehetőségeket kihasználva számításokat végezhetnek arról, hogy bizonyos eredmény elérése – például emelt szintű érettségi teljesítése, egy újabb nyelvvizsga vagy további intézményi pont megszerzése – miként befolyásolja az elérhető összpontszámot.
    
A kalkulációt a szakok kiválasztásával kell megkezdeni, egyszerre 12 szakot is meg lehet adni. A szakok megadása után a középiskolai és az érettségi eredményeket rögzítheti a felvételiző. A tanulmányi eredmények kitöltését követi azon pluszteljesítmények rögzítése, amelyekért 2024-től az SZTE intézményi pontot ad. Valamennyi eredmény rögzítése után a rendszer kiszámítja a felvételi pontszámokat a kiválasztott szakokra. Az összpontszám részleteiben is megjelenik a felületen: tanulmányi pont, érettségi pont és intézményi pont szerinti bontásban. Azok, akik még nem szereztek érettségi bizonyítványt, az utolsó év végi jegyeiknél és az érettségi eredményeknél adhatják meg a várható eredményeket, így számíthatók ki becsült pontszámaik.
    
A végeredményt mutató oldalon alapértelmezetten nappali tagozatos és állami ösztöndíjas képzési adatok jelennek meg, valamint az előző két év ponthatárai. Mind a tagozatot, mind a finanszírozási formát átállíthatják az érdeklődők, így ezen formák korábbi ponthatárai is megtekinthetők az SZTE kalkulátorában.