Pénteken elstartolt a Móra Ferenc Múzeum legújabb kiállítása, melyben kínai katonákkal találkozhatnak a látogatók. Az első császár hallhatatlan őrei címet adták a tárlatnak.

Fotó: Gémes Sándor

Rengetegen voltak kíváncsiak Szeged legújabb kiállítására, hisz a Móra Ferenc Múzeum munkatársai most is fergeteges látnivalót hoztak városunkba. Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester nyitotta meg a tárlatot, aki egy személyes történettel kezdte beszédét.

Életemben először agyagkatonát 1985-ben láttam, amikor hátizsákos turistaként Bécsben jártam – emlékezett vissza. Azt is hozzátette, hogy néhány napja egy külföldi delegációt kísértek, és láthatták a készülő kiállítást. Ez a látvány másodjára is lenyűgöző élményt nyújtott számára. Úgy véli, hogy szembesülni azzal, hogy 2200 évvel ezelőtt Kínában milyen kézműves munkák készültek, milyen szobrászművészet volt és, hogy milyen tömegben tudták előállítani, az egy felbecsülhetetlen, lenyűgöző élmény.

Arra is kitért, ha egy múzeum jó kiállítást csinál, szembesít azzal, hogy erről a kultúráról mennyire keveset tudunk. Mennyire keveset tudunk a kínai történelemről, de nagyon érdemes annak utánanézni, hogy mi zajlott akkor abban a korban. Bizonyos értelemben egy nagyon kegyetlen korról kell beszéljünk, de nagy változást hozott Virginia történelmében, hisz akkor vált egységes országgá. Nagy Sándor azt sem rejtette véka alá, hogy több tízezer látogatóra számít. Ez a kiállítás nekünk Szegedieknek lehetőséget ad arra, hogy turisták legyünk saját városunkban – fogalmazott.

Fogas Ottó, a Móra Ferenc Múzeum igazgatója arra tért ki, hogy ez az első része a kiállításnak, a második pedig a Múzeumok Éjszakája keretében fog majd megnyílni. ez Shanghaiból érkezik majd, a haddinasztia műtárgyait fogja majd bemutatni. Ez az agyaghadsereg 2200 évvel ezelőtti, amikor Európában kelták uralkodtak. Róma pedig az első háborúit vívja a punokkal. gondoljunk arra, hogy Európában ebben az időszakban, kiket ismerünk a történelemből. Tábornokok, híres emberek portréi, töredékei. Ezekből rakjuk össze a múlt darabkáit, régészek és történészek próbálják kideríteni, hogyan éltek elődeink.

Ha megnézzük a kiállítást láthatjuk, hogy az agyagkatonáknak az arca különböző. Láthatjuk, a tábornok atyai tekintetét, a fiatalemberek büszkeségét. Szinte látszik rajtuk, hogy védeniük kell a hazát. Ezekből a szemekből 22 évszázad tekint vissza ránk.