A Petőfi 200 eseménysorozat részeként pénteken mutatja be új, öt fiatal magyar zeneszerzőnek a társulat számára komponált műveire koreografált, Lánglelkű című produkcióját a Szegedi Kortárs Balett a Szegedi Nemzeti Színházban.


Pataki András, a társulat igazgatója a darab csütörtöki főpróbája előtt elmondta, az együttest alapító Imre Zoltán – aki szerdán lett volna nyolcvanéves – által teremtett hagyományt folytatva törekednek arra, hogy esélyt adjanak a fiatal művészeknek. A Lánglelkű című produkció zenéjét így a társulat felkérésére öt, harmincas éveiben járó magyar komponista írta, ahogy a koreográfiákat is öt fiatal művész készítette.
    
Juronics Tamás művészeti vezető kiemelte: úgy szerettek volna csatlakozni Petőfi Sándor születésének bicentenáriumához, hogy nem életének valamely szakaszát mutatják be, vagy valamely színpadi művét táncolják el, mégis egy olyan produkció születik, melyet áthat a költő szellemisége. Így felkértek öt fiatal zeneszerzőt, hogy egy-egy Petőfi-verset kiindulópontul választva komponáljanak etűdöket a társulat számára.
    
A zeneművekre Czár Gergely, Szőllősi Krisztina, Kiss Róbert, Tóth Laura, valamint – Juronics Tamás koncepciója alapján – Diletta Ranuzzi és Desirée Bazzani készített koreográfiát.
    
A rövid, 15 perces művek komoly feladatot jelentenek a táncosoknak, ugyanakkor intenzív élményt nyújtanak majd a közönségnek. A háromfelvonásos est fontos részét jelenti a zene, ezért a látványt meghatározza, hogy a zenekar a színpadon játszik majd. A táncetűdök között pedig Kosztolányi József előadásában elhangzanak a darabok inspirációjául szolgáló Petőfi-versek is – mondta Juronics Tamás.
    
Gyüdi Sándor, az eseten játszó Szegedi Szimfonikus Zenekar igazgatója elmondta, kortárs kompozíciókat megszólaltató, élőzenés balettelőadás csak a két szegedi társulat együttműködésével született az elmúlt évtizedekben Magyarországon.
    
Az öt zeneszerző – Lázár Dániel, Molnár Viktor, Szászi Petra, Dobri Dániel és Brandenburg Ádám – szimfonikus zenekarra komponált darabjai igazi balettzenének való, klasszikus zenei művek. Az etűdök között van olyan, amely hagyományos módon szólal meg, de felcsendül különleges hanghatásokat alkalmazó mű és olyan darab is, mely korábbi zenetörténeti korszakokat idéz meg – közölte a karmester.

MTI