A Szegedi Tudományegyetem ad otthont november 8-tól 10-ig a Tempus Közalapítvány nemzetközi koordinátori találkozójának. A József Attila Tanulmányi és Információs Központban tartott megnyitón részt vett Lengyel Miklós, a Külgazdasági és Külügyminisztérium helyettes államtitkára, prof. dr. Széll Márta, az SZTE stratégiai rektorhelyettese és Bodrogi Richárd, a Tempus Közalapítvány főigazgatója.


A mai esemény azért is kiemelt jelentőségű, mert nagyszerű alkalmat kínál számunkra, hogy a felsőoktatási programokkal kapcsolatos tapasztalatainkat megosszuk egymással, áttekintsük az ösztöndíjprogramok aktualitásait, megvitassuk az előttünk álló kihívásokat

– mondta el a Tempus Közalapítvány nemzetközi koordinátori találkozójának megnyitóján Lengyel Miklós. A Külgazdasági és Külügyminisztérium képzésekért, ösztöndíjprogramokért és tudománydiplomáciáért felelős helyettes államtitkára arról is beszélt, hogy a kormánynak eltökélt szándéka, hogy növelje a nemzetközi hallgatói mobilitást, elősegítsék egy olyan oktatási környezet kialakítását, amely lehetővé teszi minden hallgató számára, hogy nemzetközi mércével is kiemelkedő szakemberré válhasson. Kiemelte, az olyan készségek, mint a nyelvtudás, a kulturális érzékenység és az interkulturális kommunikáció ma már alapvető fontossággal bírnak.

Lengyel Miklós felidézte, a Stipendium Hungaricum (SH) programot 2013-ban alapították, 3 partnerrel és 68 hallgatóval indultak. Ma már 92 partnerrel dolgoznak és egyidőben több mint 11 ezren részesülnek különböző szintű oktatásban, illetve rekord számú jelentkezővel büszkélkedhetnek. A program fennállásának 10. születésnapját ünneplik idén. Az évek során az SH a magyar felsőoktatás nemzetköziesítésének egyik zászlóshajójává vált.

A helyettes államtitkár megjegyezte, a 2022 tavaszán kitört orosz-ukrán háború kontextusában elindított Students at Risk program bebizonyította, hogy nehéz időben is képesek vagyunk fontos humanitárius segítséget nyújtani. A programmal több száz, a háború következtében menekülni kényszerülő ukrán és Stipendium Hungaricum partnerországbeli hallgató számára biztosították a lehetőséget, hogy tanulmányaikat békés környezetben, megfelelő szinten folytathassák.