Könyvbemutatóra várja az érdeklődőket a szegedi REÖK. A 94. Ünnepi Könyvhét keretében a palota Zöld Szalonjában, június 9. pénteken kerül sor a beszélgetésre, melynek során Lévai Katalin írónő bemutatja legújabb, a jeles család történetét feldolgozó regényét.


A szegedi szecesszió ékkövének építtetője, Reök Iván és családja történetéről írt regényt Lévai Katalin. A szerző legújabb könyve, Az örökhagyó egy trilógia lezárásaként lát napvilágot, a Bábel Budapest és a Tűzmadár – Szavanov Emil életei után illeszkedik az írónő családregényeinek sorába.

A népes és sajátos figurákban bővelkedő Reök-família ma élő leszármazottaival, Reök Györggyel és Regős Istvánnal együtt kutatta Lévai Katalin a család múltját és történetét, amely mélyen összefonódik Szeged és a Reökék birtokának otthont adó Horgos történelmével, a palotát megálmodó Magyar Ede sorsával és a világhírű festő, Munkácsy életével. A huszadik század csaknem teljes első felét felölelő regényben feltárulnak a századelő meghatározó társadalmi kérdései, a napfény városának néhány jellegzetes, korabeli arcéle éppúgy, ahogyan magának a középpontba állított családtagoknak személyes vonásai, életük örömteli és tragikus eseményei.

Lévai Katalin lebilincselő stílusban eleveníti meg a Reök család mozgalmas életét, a szegedi Reök-palota egykori lakóinak nem mindennapi sorsát. Megörökíti, hogyan volt kénytelen Örökhagyó Reök Iván főmérnök, országgyűlési képviselő és felvilágosult szellemű nagybirtokos, városa iránti elköteleződése és büszke hazafisága ellenére idős korára szerb gazdálkodóvá válni a trianoni döntéssel elcsatolt birtokán, Horgoson. Bár alakja igazán regénybe illő, mégsem ő, hanem az érzelmes, okos, de naiv fia, Andor lett Lévai Katalin regényének igazi hőse. Testvérei közül egyedüliként ő mindent akart: hitet, álmot, alkotást, szerelmet. Egyfajta mesebeli legkisebb fiúként vállalta az apai örökséget a kizökkent időben, ám ezért óriási árat kellett fizetnie. Sorsát egészen közvetlen hangvétellel, szinte a hősök bőrébe bújva tárja fel a szerző, amelynek köszönhetően az olvasók saját rokonunknak érezhetik az egyedülálló karaktereket – az első oldaltól az utolsóig.

A különleges kötetet a neves család egykori otthonában, a Reök-palotában a 94. Ünnepi Könyvhét keretében mutatja be Lévai Katalin.  Az írónővel a REÖK sajtóreferense, Kertész Lilla beszélget június 9-én 17.00 órától, a Zöld Szalonban. A könyvbemutatón a részvétel díjmentes, regisztrációhoz kötött. A gyakornok@szegediszabadteri.hu címen történt bejelentkezést követően a szervezők örömmel várnak minden érdeklődőt.