A körültekintő, megfontolt és példamutató közlekedés szabályaival a legfiatalabbaknak érdemes minél korábban megismerkedniük, az idősebbeknek pedig sosem árt azokat újra és újra átismételniük – tájékoztatta Vad Róbert, a Csongrád-Csanád Vármegyei Balesetmegelőzési Bizottság kiemelt főelőadója, titkára, a Szeged a Mindenem hírportált.


Elmondta, a személyi sérüléses balesetek megelőzése érdekében 2023. május 20-án Szegeden, Napfény Park Bevásárló Központ parkolójában szervezzük meg a „Közlekedik a család” közlekedésbiztonsági vetélkedőt. A versenyre nevezhet minden olyan magyarországi lakóhellyel rendelkező család, ahol legalább az egyik szülő rendelkezik érvényes „B” kategóriás vezetői engedéllyel, továbbá 6–17 év közötti gyereke(ke)t nevelnek.

A vetélkedő célja, hogy közlekedők széles rétegeinek – gyalogos, kerékpáros, gépjárművezető, utas – figyelmét ráirányítsuk a biztonságos, balesetmentes közlekedésre, a szülői példamutató magatartás fontosságára és a család, a közösség nevelő erejére.

A rendezvényen a családok KRESZ és elsősegély-nyújtási tesztet töltenek ki, majd a szülőknek egy ügyességi pályán kell feladatokat végrehajtaniuk személygépkocsival, míg a gyermekek szintén ügyességi feladatokat hajtanak végre kerékpárral. A dobogósok értékes vásárlási utalványokat nyerhetnek, továbbá a legeredményesebb család Csongrád-Csanád vármegyét képviseli a verseny országos döntőjén, amely az ORFK-OBB szervezésében Pest vármegye területén 2023. szeptember 8-10. között kerül megrendezésre. Az országos verseny fődíja egy ŠKODA Fabia személygépkocsi.

Egy család csak egy megyei versenyen indulhat és egy személy kizárólag egy család tagjaként vehet részt a versenyben. A versenyen csak az vehet részt, aki teljes csapatlétszámmal a verseny kezdetekor versenyzésre alkalmas fizikai és mentális állapotban jelen van a versenyhelyszínen. A versenyhez utólagosan csatlakozni nem lehet.

A versenyen nem vehet részt az, aki alkohol, gyógyszer, drog vagy egyéb tudatmódosító szer hatása alatt áll. A versenyzők a versenyen saját felelősségükre vehetnek részt. 17 éven aluli személy kizárólag a törvényes képviselő hozzájárulásával vehet részt a versenyben. A törvényes képviselő felel az általa a versenyre nevezett 17 éven aluli személy mentális és fizikai alkalmasságáért. A versenyre 6 évesnél fiatalabb személy nem nevezhető. Továbbjutás esetén a csapat összetétele nem változtatható.

A vetélkedő időpontja: 2023. május 20. 09.00 órától
A vetélkedő helyszíne: Napfény Park Bevásárló Központ parkolója (6725 Szeged, Szabadkai út 7.)