Szeptember 28. és október 1. között rendezi meg a 33. THEALTER plusz kisfesztivált Szegeden a Régi Zsinagógában a MASZK Egyesület. Táncszínház, fizikai színház, fizikai bábszínház, prózai előadás és egy különleges koncert is színesíti a programot.

A kisfesztivál nyitóelőadása szeptember 28-án, csütörtökön 19 órakor az Artus Stúdió és a Kompánia Színházi Társulat Tandem – színházi balanszológia című előadása. Mit jelent együtt alkotni valamit? Mi történik a tandembiciklin egy közösen megtett útszakaszon? Hogyan lehet fenntartani a törékeny egyensúlyt? A látványos fizikai színházi produkcióban ezekre a kérdésekre keresik a választ az alkotók, Mayer Zita és Mózes Zoltán – az egység és az egység megbomlása, az egyensúly és az egyensúlytalanság, az egész és a részek viszonyán keresztül.

Pénteken Kovács Domokos mutatja be két szólóelőadását: a tehetséges fiatal alkotó 2017-ben végzett az SZFE-n, bábszínész osztályba járt, de rendezőként, táncosként és koreográfusként is dolgozik. A Dancing On A Grinder azt vizsgálja, hogyan befolyásolják a tradicionális férfi-női szerepek egy párkapcsolat dinamikáját, vagy épp mennyire predesztinálják a kapcsolati erőviszonyokat a társadalom által elvárt, hagyományos szerepkörök. A H.A.N. – gender-kérdés három táncban fő inspirációja a görög mitológiából Hermaphrodyta, Androgün és Narcisszosz története volt – 2018-ban Kovács Domokos ezzel a ma is aktuális darabbal nyerte el a Magyar Bábművészek Szövetségének Díját. Mindkét előadás a kortárstánc és a bábszínház kettőséből született izgalmas, új forma, a fizikai bábszínház nyelvén szól fontos kérdésekről.

Szombaton 18 órakor a szegedi Solis Consort ad koncertet a Régi Zsinagógában: a régizenei együttes ezúttal is Csak színesen! – hol éteri fehéren, hol lángoló vörösen, néhol pedig gyászoló feketén – szólaltatja meg a barokk zene ritkán hallható alkotásait. A művészek nem titkolt szándéka, hogy egy sokszínű, magával ragadó zenei utazásra csábítsák el a közönséget.

A koncert után, 20 órakor a Cipolla Collectiva A test misztériuma – beavatás egy láthatón túli világba című előadása érkezik, ami a természet ereje által mozduló embert a természet részeként ábrázolja. Az öt elem – a föld, a víz, a tűz, a levegő és az éter – öt különböző, de a testre, lélekre, szellemre egyaránt ható erőként alakítja a jeleneteket. Mikó Dávid és Nagy Csilla alkotó-előadók a tánc és a színház nyelvén hívja a nézőket az improvizált élőzene és a lézeres fényfestés segítségével teljessé tett közös utazásra.

Vasárnap 17 órakor Mándy Ildikó Társulata tér vissza Szegedre a Pavlova című szóló táncelőadással, amelyben Gerlits Nikolett idézi meg a 20. századi táncművészet meghatározó táncosnőjének alakját. Anna Pavlova prímabalerina, ikon és szupersztár volt, a korát messze meghaladó bátorsággal vállalta önálló művészi útját. Róla, egy igazi modern nőről szól a táncelőadás, amely filmes megoldásokkal és a kifejezetten a produkcióhoz írt kortárs zenei anyaggal együtt alkot teljes egészet.

A kisfesztivál a Szegeden is jól ismert KV Társulat Tulipán című új produkciójával zárul vasárnap este. Az előadás hétköznapinak tűnő kérdésekkel foglalkozik: milyen manapság a viszony anya és felnőtt gyermeke között? Mik a határok, mik számítanak határátlépésnek? Milyen élmény a gyermekünk házasságára készülni? Mindenki jóindulatú, jót akar, szeretetre méltó és támogató, mégis sok a sérülés. A Csábi Anna rendezte előadás sok humorral és remek színésznőkkel – Csábi Anna mellett Száger Zsuzsannával és Urbanovits Krisztinával – beszél olyan témákról, amelyek mindannyiunknak ismerősek szülőként vagy gyerekként.

A részletes program már elérhető a www.maszk.hu oldalon, az online jegyvásárlás is elindult a www.tixa.hu/maszk oldalon, a diákok és a pedagógusok pedig ez alkalommal is kedvezményes jegyet tudnak vásárolni.