Ősszel a közlekedési balesetek jellemző oka, hogy a járművezetők nem az időjárási-, látási- és útviszonyoknak megfelelően vezetnek. Ebben az évszakban a legtöbb problémát a csúszós út és a romló látási viszonyok okozzák, ezért lényeges, hogy mindenki megfelelően felkészítse járművét – és természetesen saját magát – ezekre a körülményekre – közölte Vad Róbert, a Csongrád-Csanád Vármegyei Balesetmegelőzési Bizottság kiemelt főelőadója, titkára.


Elmondta, ha felkészítéséről van szó, fontos megemlíteni a téli gumik használatát. A műszaki biztonság egyik alapkövetelménye a futómű és a gumik kifogástalan állapota. A nyári gumi 7 C 0 fok alatt már nem teljesíti hatékonyan a feladatát. A megfelelően megválasztott téli autógumikkal vészfékezés esetén jelentősen lerövidül a féktávolság, mely akár életet is menthet. A gumik cseréjével kapcsolatban hasznos tanács: ne hagyjuk az utolsó pillanatra!

Hozzátette, a megváltozott közlekedési környezet váratlan helyzet elé állíthatja a járművezetőket, éppen ezért időben fel kell készülni arra, hogy egyik pillanatról a másikra olyan időjárási és útviszonyokkal találkozhatunk, amelyek a nyári vezetéstechnikától lényegesen eltérő technikát igényelnek. Kulcsszavak ilyenkor: körültekintés, óvatosság, türelem.

…hogy mindenki hazaérjen.