Bár idén a megszokottnál több csapadék esett Szegeden is, az elmúlt évekre az egyre melegebb és szárazabb nyarak voltak a jellemzők. Az újonnan ültetett fák a hagyományos ültetéssel nehezen bírták ki a forró és száraz nyarakat – hívta fel a figyelmet Botka László közösségi oldalán.

Fotó: Iványi Aurél

Arra is kitért, hogy a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. egy új technikát alkalmaz, különleges öntözőzsákokkal segítik a fiatal fák fejlődését, az idősek életben maradását. 1300 ilyen zsákot szereztek be és telepítették a fák köré, hogy minél zöldebbé válhasson Szeged.

A Szeged.hu azt írja, az öntözőzsák egy külföldön már bevált módszer, Szegeden három éve alkalmazzák, és meglehetősen pozitívak a tapasztalatok Makrai László igazgató szerint. A közvetlen locsolás nem megoldás, mivel a víz elfolyik, kevés jut el a gyökérzetig. Ezen segít a zsák, melyek egyenként 80–100 liter vizet tárolnak, és ez nem folyik vagy párolog el. A perforált anyaga miatt a vizet lassan adagolja, így az koncentráltan kerül a fa gyökérzetéhez. Emellett könnyen telepíthetőek, nagyobb fákhoz akár kettőt is felhasználnak. Több évig is bírják, kivéve amikor ellopják azokat, melyre volt már példa.