Peregi Dóra, a Móra Ferenc Múzeum rendezvény managere személyében egy kiváló embert ismerhetünk meg. Munkája összetett, hisz a kulturális rendezvények szervezése, lebonyolítása útveszőjében nem könnyű sokszor eligazodni. Mégis mi tartja benne a lelket? Többek között erről is beszélgetett vele a Szeged a Mindenem hírportál.

Nagyon sokat dolgozol, hisz egy apró hibát sem lehet véteni, hogy a rendezvények sikeresek legyenek. Mi ösztönzött téged arra, hogy kulturális területen dolgozz?

Már egész kiskoromban érdekelt a kommunikáció. Nagyon sok mesét olvasott nekem édesanyám, tehát a meséket, a verseket, majd később a balladákat az ő hatására szerettem meg. Mondhatom azt is, hogy a kultúrát már az anyatejjel is magamba szívtam. Édesanyám inspirálására indultam el később mesemondó versenyeken, ezeket komolyabb balladamondó versenyek követték, majd egészen gimnazista koromig versmondó versenyeken vettem részt. A szókincsemet, a kifejezésmódomat ezeknek is köszönhetem. Emellett a megjelenéshez, a szerepléshez is kaptam egy biztos alapot. A verseknek nagyon jó hatása van a tanulásnál a memóriára is. Ezeket mind a mai napig a rendezvények terén is tudom hasznosítani. Volt egy olyan tervem is, hogy színésznő leszek. Voltam is felvételizni, sajnos ez a meghallgatás elég negatív élménnyel zárult. Akkor el is határoztam, hogy ez a pálya nem nekem való, szeretném a személyiségemet, a szellemi tudásomat bővíteni más területen is. Idegenforgalmi szakmenedzserként, majd nemzetközi tanulmányok szakértőként végeztem, így lehetőségem volt arra, hogy csoportokat vezessek a gyakorlatok során. Bevallom, hogy már ezeket is nagy lelkesedéssel tettem, később pedig ez bővült a rendezvények, rendezvényszervezés világával. Nagy öröm az számomra, hogy a munkám mára már, egy elég szép skálát ölel fel. A kapcsolatteremtés és a kommunikáció, mind a mai napig része a munkámnak. Az a tény pedig vitathatatlan, hogy a versmondás alapozta meg a kommunikációs készségemet. Bármilyen munkát is végez az ember, nagyon nagy alázat, és kitartás szükségeltetik hozzá. A kitartásomat, a folyamatosan megújuló hozzáállásomat a sportnak köszönhetem. Emlékszem mikor gyermek voltam, édesanyám három gyermek nevelése mellett, minden nyáron időt szakított arra, hogy elvigyen az uszodába. Így már hat évesen megtanultam úszni, ráadásul versenyeken is részt vettem. Ha ő ebben nem segít engem, akkor lehetséges az, hogy a sport iránti szenvedélyem nem alakult volna ki ilyen erősen.

Aki ennyire összetett munkát végez, nyilván elég hamar el tud fáradni. Felüdít az, ha munka után elmehetsz sportolni. Milyen sportokkal tartod ilyen jó formában magadat?

Azt gondolom, hogy a mentális teljesítőképességnek, és az egyensúlynak hozzátartozója, hogy az ember fizikailag is folyamatosan képezze magát. A sport egy kiváló feszültség levezető eszköz. Korábban félmaraton távokat futottam, mára már a futásnak ezzel a komolyabb verziójával felhagytam, azért még 5-10 kilométereket szoktam futni. Az úszás is megmaradt az életemben, ha hétvégén időt tudok rá szakítani, szívesen úszok. Heti négy alkalommal az edzőteremben is megtalálható vagyok. A súlyok mozgatása közben, az ember nagyon sok mindent át tud gondolni. Én magányos sportoló vagyok, azt szeretem, ha a saját lelkivilágomra, gondolataimra tudok koncentrálni. Ilyenkor teljes egészében új gondolatok szoktak születni. Van olyan, hogy egy-egy megoldhatatlannak tűnő problémára, pont az edzés közben találok választ. Hatással volt mindannyiunk életére az elmúlt években a Covid. A bezárások alatt a kollegákat is próbáltam ösztönözni a sportra, a Szegedi Vár Rendezvénypont helyszínén egy közös edzést valósítottunk meg. Ebből egy húsz perces videó is készült, amelyet mindenki megtekinthet, és otthon el is végezhet. A legnagyobb ajándéka az volt ennek a közös edzésnek, hogy a kollegákkal tudtam egy kicsit megmozdulni.

Esetleg gondoltál már arra, hogy azoknak az embereknek is megpróbálj segítséget nyújtani, akik valamiért nem indultak el ezen a téren?

Ez a kérdés nagyon sokat foglalkoztat. Ha a rendezvényszervezésről beszélünk, az elég sok állással, talpalással jár együtt. Nyilván itt is jelentkezhetnek hát, illetve gerinc fájdalmak, de az ülő munkát ez meg jobban jellemzi. Többször kolléganőim is kérnek tőlem pár feladatsort, hisz szeretnének ezeken a fájdalmakon enyhíteni. A mai felgyorsult világban elengedhetetlen a testmozgás. Nem kell nagy dolgokra gondolni, elég csak egy otthoni torna. A torna által az ember szellemi teljesítőképessége is bővül, és sokkal aktívabbak tudunk lenni, minden téren. De kihat a közérzetünkre is, hisz sokkal higgadtabban tudunk kommunikálni, akár még egy feszült helyzetben is.

Szegeden, sok helyen lehet sportolni, mégis mennyien választják ezeket a lehetőségeket?

Úgy látom, hogy egyre népszerűbbek az edzőtermek, sőt ezeknek a száma is bővül. Próbálnak a termek a sportolni vágyókhoz igazodni, mind nyitva tartás, mind felszereltség tekintetében, a kisgyermekkel érkezőkre is egyre több helyen tekintettel vannak. Mindig az a fontos, hogy ne hagyjuk abba a mozgást, hisz ez ugyanúgy megszerethető, mint bármilyen szenvedély. Ha visszatekintek az elmúlt évekre, nagyon sok nehéz helyzetben a sport lendített át a holtponton. Ha az ember tologatja a fizikai határait, akkor a szellemi teljesítőképessége határait is ki tudja bővíteni.