Év végéig látható a „Az ókori Kína kincsei – A jáde császárok kora” című kiállítás a Móra Ferenc Múzeumban, mely június 24-én nyitotta meg kapuit, a látogatók előtt.


A szombati megnyitó ünnepségen Kovács Tamás gazdasági alpolgármester elmondta, talán a múzeum életében még nem is volt ilyen nagyszabású kiállítás, mint ami most megnyílt. Annak, hogy ez a kiállítás Szegedre érkezett, nagy szerepe volt a múzeum dolgozóinak, akik magas szakmai munkájukkal készítették elő, ezt a kiállítást. Azt sem szabad elfeledni, hogy Kína és Magyarország jó kapcsolatokat ápol, mely most egy újabb mérföldkőhöz érkezett. De köszönthető annak a forrásnak is, melyből a Móra Ferenc Múzeum teljes egészében, meg tudott újulni. Egy ilyen kiállítás, hogy Szegedre érkezzen, nagyon komoly elvárásoknak kell megfelelni. De a múzeumban ezek az infrastrukturális beruházások is megvalósultak.

Arra is kitért, hogy hatalmas büszkeség, hogy ez a jáde páncél városunkba érkezhetett, hisz ez máshol nem volt még Európában. Ilyen páncélból összesen 13 darab van, ami arany szállal van szőve, abból pedig három. Ebből csak egy darab hagyhatja el Kínát, ami most Szegeden van. Ezek a legnagyobb uralkodóknak jártak csak.

Fogas Ottó a múzeum igazgatója beszédében megköszönte azon kínai vendégek jelenlétét, akik fáradságot nem kímélve eljöttek, hogy részt vegyenek ezen az örömteli ünnepségen.

Kiemelte, hogy minden kiállítás megnyitó nagy öröm számukra, de az elmúlt 20-30 évben nem volt ilyen jelentős kiállítás, ami most Szegedre érkezett. Hozzátette, ebben a kiállításban a szakmáját is látja, hisz valamikor régész volt. Egy ilyen kiállítás, 30-40 ember összehangolt munkájával készül el. Ezért megköszönte minden kollégájának a munkáját. Nagyon jó volt látni, különböző nációk, különböző kultúrák több ezer kilométer távolságból, milyen tökéletesen tudtak együtt dolgozni. A mi nyelvünk mégis közös, hisz ez a szakmánk.

Magyarország, Kínához mérve, nem egy nagy ország. Azt gondolom, hogy mindent megteszünk annak érdekében, hogy ez a kiállítás olyan hírverést kapjon, hogy még Kínában is hallják – zárta szavait.