Azért, hogy ne haljon meg annyi motoros az utakon, a Csongrád-Csanád Vármegyei Balesetmegelőzési Bizottság ismételt felhívást tett közzé.

Vad Róbert a Csongrád-Csanád Vármegyei Balesetmegelőzési Bizottság kiemelt főelőadója titkára elmondta, az egyre kedvezőbb időjárás miatt nagyszámban jelennek meg az utakon a motorosok, akiknél a baleseti kockázat átlag feletti. Ennek az oka, hogy a motorosokat a gépkocsik vezetőire jellemző passzív biztonságtechnikai eszközök (karosszéria, biztonsági öv, légzsák) nem védik, így baleset esetén közvetlenül sérülnek.

A motoros baleseteknek több oka is van, de a legkiemelkedőbb rizikófaktort az emberi tényezőben kell keresni, vagyis képességeiket túl, gépük teljesítményét pedig alulbecsülik. Vezető baleseti okok évek óta a sebesség nem megfelelő megválasztása, az elsőbbségi jog meg nem adása és a szabálytalan előzés.

A városi forgalomnál lényegesebben dinamikusabban haladnak még akkor is, ha amúgy nem lépik át a megengedett sebességet. A lakott területen belüli motoros balesetek leginkább nem a nagy sebességből adódnak, hanem abból, hogy a motoros egy kisebb lökés után beesik egy másik jármű alá.

Megdöbbentő és elgondolkodtató, hogy a motoros balestekben meghaltak és megsérültek 70%-a nem töltötte be a 35. életévét.