Először rendezett pályaorientációs napot február 6-án a vármegyeszékhelyen működő Szent Benedek Technikum, Gimnázium, Szakgimnázium és Szakképző Iskola a Csongrád-Csanádi Kereskedelmi és Iparkamara (CSKIK) segítségével. A gazdasági önkormányzatra jellemző, hogy jelen van az oktatási intézmények pályaválasztási napjain, melyeken különböző előadásokkal segíti a fiatalokat a döntéshozatalban. A Szent Benedek-iskolában viszont több pályaorientációs programelemmel is készült Medovárszkyné Szeles Zita, a CSKIK pályaorientációs tanácsadója annak érdekében, hogy az iskolával közösen elősegítsék a régióban élő fiatalok életkilátásának javítását, a piacképes szakképzettség megszervezését.

Kedden a tanulók a gimnáziumi érettségi utáni szakképzésekről, valamint az azokat követő karrierlehetőségekről kaptak széleskörű tájékoztatást a kamara szakemberétől. Így például megtudhatták azt, hogy az érettségi után mindenkinek lehetősége van ingyenesen megszerezni két szakmát, ráadásul az első szakmai bizonyítvány vagy technikusi oklevél megszerzését követően egyszeri pályakezdési támogatásban részesülhetnek. Emellett szó volt arról is, hogy a gazdasági önkormányzat folyamatosan ellenőrzi a duális képzőhelyeket, valamint segítséget nyújt a fiataloknak duális képzőhely találásában akkor, ha helyben nem sikerült megfelelőre lelniük.

Ezt követően a CSKIK felkérésére a Csongrád-Csanád Vármegyei Pedagógiai Szakszolgálat Szegedi Tagintézményének munkatársai egyéni pályaválasztási tanácsadással segítették a tanulókat, míg a Junior Achievement Magyarország kollégái pénzügyi társasjátékon keresztül adták át a legfontosabb pénzügyi ismereteket.

De lehetőségük volt a diákoknak arra is, hogy „Az én utam” nevű pályaválasztási társasjátékkal játszanak, ezzel fényt derítve arra, hogy melyik szakma lehet számukra a legmegfelelőbb választás. Mindemellett a stratégiai és kritikus gondolkodás gyakorlásában is segítségükre volt a játék.

A kamara munkatársai idén egyébként jártak már a szegedi Eötvös József Gimnázium és a szintén szegedi Deák Ferenc Gimnázium pályaorientációs napján is, a következő hetekben pedig több osztályfőnöki órára is ellátogatnak majd. A szegedi Bonifert Domonkos Általános Iskolában, az SZTE Juhász Gyula Gyakorló Általános és Alapfokú Művészeti Iskolájában, valamint a szegedi Weöres Sándor Általános Iskolában is szakképzéssel kapcsolatos prezentációkat és interaktív foglalkozásokat tart majd annak érdekében, hogy a tanulók megismerjék a pályaválasztással kapcsolatos legfontosabb információkat.