A Szegedi Ifjúsági Napok idején, 2023. 08. 23. és 26. között a Somogyi-könyvtár is várja a Civil Faluban a koncertek előtt és között idejüket kreatív módon eltölteni kívánó fesztiválozókat.


A Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár 2009 óta aktívan képviselteti magát a Szegedi Ifjúsági Napok Civil Falujában. Az intézmény a város kultúréletében érdemben kiépített sok éves múltjára alapozva települ ki a fesztiválra minden évben. A gazdag és folyamatosan frissülő, naprakész állomány lehetőséget biztosít a fiatalok hatékony megszólítására, ráirányítva figyelmüket a könyvek és az olvasás fontosságára.

A Civil falu idén 20. alkalommal népesül be az Ifjúsági Napok idején. Az első újkori Szegedi Ifjúsági Napoktól, vagyis 2003-tól kezdve a civil szervezetek mindig fontos szerepet játszottak a rendezvény életében. A Fesztivál szervezői kiemelten fontosnak tartják a civil szféra társadalmi szerepvállalását, erről szól az idei, jubileumi év.

A Somogyi-könyvtár csapata által összeállított programok nemre és korra való tekintet nélkül minden fesztiválozó számára kínálnak könnyed, ugyanakkor tartalmas kikapcsolódást, így a könyvtár standjánál időző vendégek kötetlen formában, új élményekkel és információkkal gazdagodva róhatják tovább SZIN-es köreiket.

A Civil Falu ölelésében a koncertek között a standhoz látogató fiatalok mellett a fesztiválra egyre nagyobb létszámban érkező gyerekes családok is válogathatnak a kreatív játékok között. A korábbi évek közkedvelt játékai mellett idén pókerezhetnek is a fesztiválozók. De nem ám hétköznapi pókerrel, hanem Petőfi pókerrel, amely a Petőfi-évhez kapcsolódva különösen aktualitással bír. A játékok mellett olvasnivalóval, nyereményjátékkal, könyves vakrandival, óriás színezővel is készül a könyvtár csapata, így bárki találhat magának kedves elfoglaltságot a koncertek szünetében is.

„Mindenki szeret játszani, a bennünk élő gyermek időről időre előkívánkozik, igaz néha csalogatni kell, máskor pedig ugrik magától. Vannak olyan játékok, melyeket a kicsik és nagyok egyaránt kedvelnek, tipikusan ilyenek a kártyajátékok, kortalanok. A világon talán az egyik legismertebb kártyajáték a póker, ezt a hírnevet használva alkották meg a könyvtárosok a Petőfi Pókert. A játék szabálya főként a Texas Holdem típusú játék alapelemeit tartalmazza, viszont egy lényeges dologban eltér, nincsenek benne francia kártyalapok” – árulták el a könyvtárosból lett játékmesterek, a Petőfi-póker megálmodói.