Sokunk életében előfordult már olyan, hogy lelki problémáját nem tudta saját maga megoldani. Ilyen esetekben érdemes lehet szakemberhez fordulni, hogy ne görgessük tovább magunk előtt a problémákat. Szegeden a Mentaline pszichológiai stúdió épp e segítő céllal jött létre: kialakulásukról, munkájukról Hidegkuti Petrával, a Mentaline alapítójával, tulajdonosával beszélgetett a Szeged a Mindenem hírportál.


Mi ösztönzött arra, hogy elindítsd ezt a szolgáltatást?

Három évvel ezelőtt, ahol jelenleg is vagyunk a Vadaspark üzletházban, eladóvá vált egy ingatlan. Ezt az ingatlant megvásároltam, de akkor még pontosan nem tudtam, mit szeretnék kezdeni vele. Régóta foglalkoztatott már, hogy egy olyan vállalkozás tulajdonosa lehessek, amely nem csak orvosi vonalon tud segíteni az embereknek, hanem a lelkükben meglévő elakadásokat is oldja. Kezdetben részben üzleti alapokra helyeztem a szolgáltatást, hisz ez egy gyakori modell az egészségügyben is. Az, hogy nem rendelkezem pszichológusdiplomával, sok szempontból inkább előnyt jelentett, hisz egészen más szemszögből tudtam megvizsgálni, hogy valójában mekkora szükség van a mentális támogatásra. Természetesen számos esetben saját bőrömön is tapasztaltam, mennyire fontos, hogy megfelelő segítséget kapjunk, ha kicsit elakadtunk. Nagy örömmel tölt el, hogy Mentaline szolgáltatásai meglehetősen széles spektrumon mozognak: a kliensek jelentkezhetnek mentálhigiénés tanácsadásra, gyászfeldolgozásra, párterápiára, fordulhatnak hozzánk szexuális elakadásokkal, részt vehetnek művészetterápián, emellett a csapatban tudhatunk klinikai szakpszichológus-jelöltet és gyermekpszichológust is.

Úgy gondolom, hogy érdemes egy kicsit bővebben is megismerni a szolgáltatást.

A szakemberekhez emailben vagy telefonon lehet bejelentkezni az ülésekre, minden segítőnk képzettségének megfelelően, kompetenciái határain belül végzi munkáját. Ami különleges nálunk, hogy van szexuálpszichológus, erre a területre is nagyon nagy igény van, csakúgy, mint a kommunikációval és függőségekkel való munkára. Szakembereink együttműködnek az állami ellátórendszerrel is, tehát átirányítják a klienseket, amennyiben szükséges.

Nagyon sok magyar emberre az jellemző, hogy beletemetkezik a problémájába. Mennyire nyitottak az emberek a segítségkérésre?

Én úgy látom, hogy ez a felfogás szerencsére nagyon sokat lazult, abszolút nyitottak az emberek itthon is. Amerikában pedig már nagyon régóta azt halljuk, hogy mindenkinek van saját szakembere. Előfordul, hogy egy-egy korosztály tagjai nehezebben kérnek segítséget külső személytől, őket inkább a családtagok szokták elindítani ezen az úton. A fiatalabbaknak viszont sok esetben teljesen természetes az, hogy segítséget kérjenek, tapasztalataink szerint az egyetemista korosztály erre kifejezetten nyitott, mivel nagy nyomás alatt vannak, és nem feltétlen elégíti ki őket „csak egy baráttal” megbeszélni a számukra nehéz témákat. Azt látom, hogy az egészen kicsi gyermekek helyzete is nehéz, ezáltal a gyermekpszichológusnak ugyancsak sok a munkája. A szülő mindig a gyermekét helyezi előtérbe, így ha magára nem is annyira koncentrál, a gyermeknek mindenképp segítséget kér, a saját problémáit pedig könnyebben elnapolja.

Mik azok a főbb problémák, melyekkel szakemberekhez fordulunk?

Minden populációban gyakoriak a szorongásos problémák, gyermekeknél kifejezetten a beilleszkedési, viselkedési problémák a jellemzőek. Párterápiában a családon belüli feladatmegosztás, párkapcsolati problémák kerülnek elő. A szexuálpszichológus munkája is összetett, ebbe beleértem a szülés utáni problémákat, a merevedési gondokat, és a felsorolás még hosszasan folytatható lenne.

A következő szakembereket keresheti bizalommal:

Kocsis-Fuszkó Zita
Okleveles pszichológus, alkalmazott egészségpszichológiai szakpszichológus jelölt, párkapcsolati és
házassági tanácsadó, művészetterápiás foglalkoztató

Kovács-Berta Renáta
Okleveles pszichológus, szexuálpszichológiai szakpszichológus jelölt

Édl Zsuzsanna
Okleveles pszichológus, pedagógiai szakpszichológus, diákrelaxációs és élménypedagógiai
foglalkozásvezető, gyermek-gyászfeldolgozás csoportvezető

Masa-Rényi Márta
Mentálhigiénés szakember (lelki gondozás, lelki egyensúly megtartása), képzésben lévő
családterapeuta

Sztoborán Dávid
Szociálpedagógus (belső problémák feltárása, megküzdési stratégiák kidolgozása), párkapcsolati és
házassági tanácsadó, képzésben lévő családterapeuta

Baranyi-Hunyadi Anita
Life coach, kommunikációs tréner, párkapcsolati- és házassági tanácsadó

Festő Blanka
Okleveles pszichológus, készségfejlesztő tréner, komplex integratív terapeuta-jelölt, Gyászfeldolgozás
Módszer® Specialista

Bálint Anna
Klinikai szakpszichológus-jelölt