A Szegedi Fellebbviteli Főügyészség másodfokú ügyészségként az élettársa testvérére és annak családtagjaira késsel támadó Csongrád-Csanád vármegyei férfi büntetésének súlyosítására tett indítványt.


Az ügyben a Szegedi Törvényszék járt el a Csongrád-Csanád Vármegyei Főügyészség vádirata alapján. Az elsőfokú ítélet szerint az elkövető 2021 januárjában bemászott az őt elhagyó élettársa testvérének ingatlanjára, majd bejutott a családi házba is. A konyhában magához vett késsel bement abba a lakószobába, ahol élettársának rokonai aludtak és a család tagjainak megölésével fenyegetőzött. A férfi először a szüleik között alvó gyermek felé szúrt, ezt a támadást a felébredő apa még kézzel elhárította, mire a támadó ő ellene fordult, és több alkalommal testszerte nagy erővel megszúrta. A kialakult dulakodást követően az elkövető egy további családtagot is megpróbált megszúrni, azonban az nem volt sikeres. A férfit végül a fejére dobott pokróccal sikerült megfékezni, majd azt követően a helyszínről elmenekült, azonban a bűncselekmény elkövetését követő napon a rendőrségnek sikerült őt elfognia. A gyermek apja egyebek mellett a mellkasi szúrás folytán életveszélyes állapotba került, a halálos eredmény elmaradása csak a szerencsén múlott. A gyermek védelmezése során pedig maradandó károsodásokat szenvedett a jobb alkarján.

A Szegedi Törvényszék a férfit emberölés bűntettének kísérlete és magánlaksértés bűntette miatt 14 év fegyházra és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte. Megállapította, hogy feltételes szabadságra nem bocsátható.

Az elsőfokú ítélet ellen fellebbezést jelentett be az ügyészség az elkövető terhére, hosszabb tartamú szabadságvesztés kiszabása, míg a védelem a cselekmény téves minősítése, valamint a büntetés enyhítése érdekében.

A Szegedi Fellebbviteli Főügyészség álláspontja szerint az elsőfokú ítélet megalapozott, az elkövetett bűncselekmények minősítése törvényes, azonban a súlyosító körülmények számára és nyomatékára figyelemmel a kiszabott szabadságvesztés lényeges súlyosítása indokolt.