A Barátság kőolajvezeték felrobbantását tervezgette Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egy amerikai lap szerint.


A The Washington Post kiszivárgott titkosszolgálati iratokra hivatkozva azt írta: az ukrán elnök így akarta tönkretenni az orosz olajra épülő magyar ipart és megbüntetni a magyar kormányt. Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár egy kérdéssel reagált az ügyre: „Hogyan lehetséges, hogy Ukrajna egy NATO-ország ellen sző terveket?”

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök fel akarta robbantani a Barátság kőolajvezetéket, hogy csapást mérjen Magyarországra – írta a The Washington Post a Pentagonból kiszivárgott titkos hírszerzési iratok alapján.

Az ukrán elnök – az amerikai lap szerint – még február közepén, a miniszterelnök-helyettessel folytatott megbeszélésen azt javasolta, hogy Ukrajna semmisítse meg a Magyarországot kőolajjal ellátó Barátság vezetéket, így Ukrajna tönkre tudná tenni a – szerinte – az orosz olajra épülő magyar ipart. A lehallgatásokat elemző titkosszolgálati megjegyzések szerint az ukrán elnök ezekkel a szavakkal a dühét fejezte ki Magyarországgal szemben, és ebből fakadóan túlzó, értelmetlen fenyegetéseket fogalmazhatott meg.

Máskor is fenyegette már az ukrán vezetés a Barátság kőolajvezetéket. Tavaly tavasszal Olena Zerkal, az ukrán energiaügyi miniszter tanácsadója beszélt arról, hogy akár valami történhet is a vezetékkel.

A titkos iratokból az is kiviláglik: az ukrán vezetésben felmerült az is, hogy orosz falvakat foglaljanak el és hogy a nyugatról beszerzett nagy hatótávú rakétákkal Oroszország határain belüli célpontokat támadjon.

Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár Twitter oldalán egy kérdéssel reagált arra, hogy az ukrán elnök a Barátság kőolajvezeték felrobbantását fontolgatta.

„Hogyan lehetséges, hogy Ukrajna egy NATO-ország ellen sző terveket?” – írta.

Egy Európába energiát szállító másik orosz vezetékrendszer már megsemmisült. Napokig bugyogott az tengervíz tavaly szeptemberben miután terrortámadás érte az Északi Áramlat gázvezetékeit.

A gyanú azonnal az Egyesült Államokra terelődött, mert a háború kitörése előtt Joe Biden a vezeték megszűntetéséről beszélt.

„Ha Oroszország inváziót indít, tankokkal vagy katonákkal lépi át az ukrán határt, akkor nem lesz tovább Északi Áramlat. Véget vetünk neki” – mondta még tavaly februárban az amerikai elnök.

Idén márciusban a New York Times amerikai hírszerzőkre hivatkozva már arról írt: egy ukránbarát csoport volt felelős a gázvezeték felrobbantásáért.

Volodimir Zelenszkij kormánya cáfolja, hogy közük lenne az Északi Áramlat elleni támadáshoz. „Számomra ez egy elég furcsa történet, semmi közünk hozzá” – szögezte le Olekszij Reznyikov védelmi miniszter.

Csakhogy több német sajtóorgánum is arról írt, hogy a nyomok jelenleg Ukrajnába vezetnek. A nyomozást végző hatóságok ugyanis azonosították a szabotázsnál használt hajót, amelyet Lengyelországban bérelt ki egy ukrán tulajdonban lévő cég. Arról is írtak, hogy a robbantásokat egy hat emberből álló csoport hajtotta végre.

Szakértők ugyanakkor egyetértenek abban, hogy az ukránok amerikai támogatás nélkül nem tudták volna végrehajtani a robbantást.