Ujhelyi István közösségi oldalán arról számolt be, hogy elfogadta a Shenzen-i gazdasági kamara felkérését, hogy az európai kapcsolataik fejlesztésének tanácsadója legyen.


Mint írta, Shenzen a kínai hightech-ipar fellegvára, az itteni termékek a magyar családok háztartásában is jelen vannak. A helyi kamara a legerősebb Kínában: jelenleg több mint tízezer tagja van, köztük tizennégy olyan cég is, amelyek szerepelnek a világ ötszáz legnagyobb cégének listáján.

Hozzátette, urópa és hazánk szempontjából is komoly jelentősége van a kölcsönösen előnyös gazdasági kapcsolatoknak; ez a megbízatás egyfajta hídépítés Shenzen és az európai közösség, benne Magyarország között.

Ujhelyi azt is kiemelte, ez egy megtisztelő, formalizált viszony, de nem jogviszony, nem fizetős állás az EP-mandàtuma mellett. Ha úgy tetszik, ez egy személyes jószolgálati tevékenység. Húsz éve tartja a kapcsolatot a shenzeni vezetőkkel: államigazgatási-, oktatási- és cégvezetőkkel egyaránt. Sokszor beszélt velük arról, hogy az EU-s szempontokat és szabályokat jobban meg kell értsék, ha gazdasági együttműködésre lépnek a régióban. Ahogy Európa sem érti sokszor az ázsiai tárgyalási mentalitást. Ezt igyekszik segíteni a meglévő és egyre gyarapodó feladatai mellett – zárta bejegyzését.