Magyarország nem fogja végrehajtani az EU migrációs döntéseit – jelentette ki a kormányfő Bécsben.

Forrás: MTI
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Che

A magyarok nemcsak Magyarországot védik, hanem egész Európát, benne Ausztriát is az illegális bevándorlókkal szemben – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Bécsben rendezett magyar–osztrák–szerb migrációs csúcstalálkozón.

A kormányfő elmondta: tavaly Európa határai mentén összesen 330 ezer illegális migránst állítottak meg, ebből 270 ezret a magyar–szerb határon.

Orbán Viktor úgy fogalmazott: a magyar modell – amely hatékony –, egy egyszerű gondolaton nyugszik. Senki sem léphet be az ország területére amíg az általa leadott menekültügyi kérelmet el nem bírálták.

Bejönni akkor lehet, ha a beadott kérelemre van pozitív válasz – tette hozzá.

Magyarország nem fogja végrehajtani az EU migrációs döntéseit, nem fogadják el a kötelező kvótát, és nem fogadják el a „migránsgettók”, migránstáborok építésére vonatkozó kötelezettséget sem – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök.

A kormányfő úgy fogalmazott: egy hatékony magyar modellt, egy nyilvánvalóan nem működő új európai modellre kellene felváltani.

Magyarország meg fogja találni a jogi és politikai módját annak, hogy a brüsszeli döntéseket ne hajtsák végre – jelentette ki.

Szomorúnak nevezte a helyzetet, és úgy fogalmazott:

Magyarországnak nemcsak az illegális migránsokkal és az embercsempészekkel, hanem Brüsszellel szemben is meg kell védenie magát, és meg is fogja tenni.

Osztrák kancellár: Ausztria Magyarországgal és Szerbiával együtt behúzta a menekültügyi féket

AZ EU menekültügyi rendszere nem működik, ezért Ausztria, Magyarországgal és Szerbiával együtt, egyértelműen behúzta a menekültügyi féket – jelentette ki Karl Nehammer osztrák kancellár a Bécsben rendezett magyar–osztrák–szerb migrációs csúcstalálkozón.

Szövetségesek vagyunk az illegális migráció elleni harcban s együtt lépünk fel a szervezett bűnözés ellen – jelentette ki a kancellár, hangsúlyozva: „a nemzetközi szervezett bűnözéssel szemben csak nemzetközi együttműködéssel lehet hatékonyan fellépni”.

„Az együttműködés minden lépése mögött az emberi cél az, hogy véget vessünk a Földközi-tengeren sokasodó halálesetek számának” – jelentette ki Nehammer. Hozzátette: ehhez elengedhetetlen, hogy a harmadik államokban bevezessék a menekültügyi eljárásokat és ezzel csökkentsék a Nyugat-Balkánra nehezedő nyomást.

A három kormánynak köszönhetően jelentősen csökkentek a menekültkérelmek, s készen állunk rá, hogy továbbra is együttműködjünk ebben a formában – mondta Aleksandar Vucic szerb köztársasági elnök, aki elmondta, hogy a csúcstalálkozón háromoldalú nyilatkozatot is aláírtak az észak-macedóniai határhelyzettel kapcsolatban.