Több mint egy napja nem adott hírt magáról, már régen a hegycsúcson kellene lennie, nyomkövetője nem működik – keresőcsapat indult Suhajda Szilárd profi hegymászó után, aki oxigénpalack nélkül vágott neki a Mount Everest meghódításának. A keresőcsapat nem találta meg.

Suhajda Szilárd a 8848 méteres Mount Everest megmászásának mesterséges oxigén és teherhordók nélkül vágott neki vasárnap. Magyar embernek korábban még nem sikerült tiszta mászással elérnie ezt, ami világviszonylatban is ritkaságnak számít.

Az extrémsportoló március 23-án utazott Nepálba, ahol az alaptábor elérése után három akklimatizációs kört teljesített a hegyen, végül szombat este indult el a Mount Everest 7900 méteren álló négyes táborából.

A hegymászó Facebook-oldalán szerdán délelőtt közölték, hogy Suhajda bejelentkezett műholdas telefonon, nagyjából 8700 méteres magasságból. Ezután megközelítőleg 3-4 óra múlva kellett volna elérnie a csúcsot, azóta azonban nem adott hírt magáról, nyomkövetője pedig nem működik.

Magyar idő szerint csütörtökön délelőtt egy nyolcfős csapat indult a csúcs felé a keresésére a négyes táborból, az Imagine Nepal hegymászócsoport két tagja, valamint hat serpa. Nem találták meg.

Ugyanakkor bizalomra ad okot, hogy egy másik ügynökség látott egy emberi alakot arrafelé.

Reméljük, épségben előkerül!