83 éves korában meghalt Tina Turner tizenkétszeres Grammy-díjas és többszörös Golden Globe-díjas énekesnő, színésznő.


Tina Turner, a rock ‘n’ roll királynője, aki a nyolcvanas években vált az egyik legnagyobb sztárrá, hosszan tartó betegség után hunyt el. Az elmúlt években egészségi állapota megromlott. 2016-ban bélrákot diagnosztizáltak nála, 2017-ben pedig veseátültetésen esett át. Több mint 50 évig tartó karrierje alatt Tina Turner számos díjat gyűjtött be, és beválasztották a műfaj halhatatlanjai közé. Életét három memoár, egy életrajzi film, egy musical és 2021-ben a Tina című dokumentumfilm örökítette meg. 

Tina Turner – a zenei legenda, a nagy túlélő, aki férjével, Ike Turnerrel az 1960-as és 70-es években a legnagyobb slágerlemezeket adta ki, majd túlélte borzalmas házasságát, hogy már érett nőként diadalt arasson a listavezető What’s Love Got to Do With It című számmal. – adta hírül az AP News.

A tizenkétszeres Grammy-díjas énekesnő és színésznő Anna Mae Bullock néven jött a világra 1939. november 26-án a Tennessee állambeli Nutbush városkában, a helység nevét az önéletrajzi ihletésű Nutbush City Limits című dalában örökítette meg. Az ötvenes évek elején St. Louisba költöztek, Tina itt kezdett énekelni a helyi klubokban. Tizennyolc évesen csatlakozott vokalistaként Ike Turner Kings of Rhythm elnevezésű együtteséhez, ahol hamarosan szólóénekessé lépett elő, és a gitáros Ike felesége lett, 1960-ban A Fool In Love című daluk felkerült a listákra, ettől kezdve Ike és Tina Turner Review néven járták Amerikát, majd a világot.

Házasságuk szakmailag volt sikeresebb, számtalan daluk lett sláger (River Deep, Mountain High, Proud Mary), 1969-ben a Rolling Stones turnéján ők voltak az előzenekar.

Személyes kapcsolatuk azonban egyre jobban megromlott, a drogokra rászokott Ike kizsákmányolta, csalta és ütötte-verte a feleségét, aki sokszor csak napszemüvegben, fájdalomcsillapítókkal teletömve tudott színpadra állni.

Amíg el nem hagyta a férjét, és fel nem fedte, hogy mi rejtőzik a színfalak mögött, évekig folyamatosan turnéztak, részben azért, mert Ike elég sűrűn kifutott a pénzéből, és nem volt hajlandó kihagyni egy koncertet sem. A férje miatt kénytelen volt színpadra lépni hörghuruttal, tüdőgyulladással, sőt összeesett jobb tüdővel. Máskor a szerencsétlenség oka maga Ike volt.

Ahogy az „Én, Tina” című emlékiratában elmesélte az énekesnő, Ike nem sokkal találkozásuk után, az 1950-es évek közepén kezdte ütni, és csak egyre gonoszabb lett.

Bármitől és bárkitől provokálva forró kávéval öntötte le arcát, fojtogatta, vagy addig verte, amíg a szeme bedagadt, majd megerőszakolta. Egy előadás előtt eltörte az állkapcsát, és véres szájjal ment a színpadra.

A pohár 1976-ban telt be: az énekesnő egy színpadi veszekedés után a turné közepén hagyta ott férjét, saját bevallása szerint 36 cent készpénzzel és egy benzinkártyával a zsebében. Ike Turnerrel – aki 2007-ben drogtúladagolásban halt meg – soha többé nem váltott egy szót sem, csak a nevét tartotta meg. Még akkor sem álltak egy színpadon, amikor 1991-ben együtt kerültek be a rock halhatatlanjai közé, Ike ugyanis éppen börtönben ült kábítószer-birtoklásért, a kitüntetést helyettük Phil Spector, a River Deep, Mountain High című albumuk producere vette át.

A szólókarrierje lassan indult, Tina kísérletezett rockkal, diszkóval, különösebb feltűnés nélkül. 

Takarított, olykor segélyen élt, hogy el tudja tartani gyerekeit. A szakma leírta, de 1984-ben a rockzene egyik legnagyszerűbb visszatérésének lehetett tanúja a világ. A negyvenöt éves Tina Private Dancer című, ötödik szólóalbumából (a címadó dalt Mark Knopfler neki írta) 12 millió példány kelt el, négy Grammy-díjat söpört be érte, What’s Love Got to Do It című dala listavezető lett Amerikában.

Forrás: magyarnemzet.hu