A Magyar Nemzet cikke szerint Európa-szerte elégedetlenség uralkodik amiatt, mert elfogyott az Európai Unió pénze Ukrajna eszetlen támogatása közben, ezért Brüsszel még több befizetést akar a tagállamoktól.


Amit az Európai Unió javasol, az minden ésszerű mértéket meghalad, és Brüsszel politikai kudarcát fejezi ki – így vélekedik Harald Vilimsky, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) európai delegációjának vezetője. A politikus annak kapcsán reagált így, hogy az Európai Bizottság azt javasolja: az uniós tagállamok a következő négy évben összesen ötvenmilliárd euró segélyt nyújtsanak Ukrajnának vissza nem térítendő támogatás és hitel formájában az ország újjáépítése céljából – írja a Magyar Nemzet.

Ursula von der Leyen, a brüsszeli testület elnöke kijelentette, hogy a többéves pénzügyi költségvetési keretből elkülönített tartalék lehetővé teszi az EU számára, hogy az Ukrajnának szánt támogatásokat a háborús fejlemények szerint számítsák ki. Az FPÖ szerint az Európai Bizottság ész nélkül túlköltekezik.

Az FPÖ határozottan kiáll amellett, hogy Európai Uniónak be kellene érnie a meglévő költségvetéssel, ehhez kellene igazítania a feladatait, és ha szükséges, hatásköröket kellene visszaadnia a tagállamoknak. Az európai adófizetők ugyanis nem válhatnak Brüsszel mindenhatósági fantáziájának fejősteheneivé – olvasható a párt közleményében.

Lengyelországban is egyre nagyobb az elégedetlenség a brüsszeli költségvetési varázslások miatt. A Jog és Igazságosság (PiS) kormánypárt szerint az EU-nak sürgősen és jelentősen csökkentenie kell a kiadásait. Jacek Saryusz-Wolski kormánypárti politikus a Twitteren azt írta, hogy ellenkező esetben könnyen a csőd szélére sodorhatja magát.