2023. június 20-án kétoldalú megbeszélést folytatott egymással Várhelyi Olivér, az Európai Bizottság szomszédság- és bővítéspolitikáért felelős biztosa és Rigó Csaba Balázs, a Gazdasági Versenyhivatal elnöke, Brüsszelben. Az eszmecserén a felek áttekintették az Európai Unió bővítése, illetve a magyar nemzeti versenyhatóság szakmai tevékenysége közötti kapcsolódási pontokat. Várhelyi Olivér és Rigó Csaba Balázs egyetértettek abban, hogy magyar nemzeti érdek az Európai Unió bővítése, ezért mostantól szorosabban együttműködnek egymással – tájékoztatta a Gazdasági Versenyhivatal a Szeged a Mindenem hírportált.

Várhelyi Olivér a megbeszélésen rámutatott, hogy segíteni kell abban, hogy a csatlakozásra váró, illetve a csatlakozás különböző szakaszaiban lévő országok magukénak érezzék az uniós értékeket, valamint abban, hogy mindezen elkötelezettség visszaköszönjön a nemzeti jogszabályokban is.

A találkozó során a biztos kiemelte, hogy a Nyugat-Balkán – Albánia, Bosznia-Hercegovina, Észak-Macedónia, Koszovó, Montenegró, Szerbia – valamint Ukrajna, Moldova és Georgia uniós csatlakozása európai uniós, s egyben magyar nemzeti érdek. A csatlakozásra váró országoknak tudatosítaniuk kell, hogy az uniós értékek tiszteletben tartása nem csak a csatlakozási folyamat ideje alatt, hanem teljes jogú taggá válásuk után is egyaránt szükséges s annak védelméért egyértelműen ki kell állni. A biztos továbbá kiemelte, hogy a versenyjogi előírások uniós jogrenddel való harmonizálása az EU csatlakozás egyik fontos feltétele, ugyanakkor köztudottan az egyik legnehezebb feladat is, amelyben a tagállamok versenyhatóságai, így a GVH, hagyományosan aktív szerepet vállalhatna.

Rigó Csaba Balázs, a Gazdasági Versenyhivatal elnöke a megbeszélésen megerősítette: a magyar nemzeti versenyhatóság számos nemzetközi szervezettel intenzív együttműködést folytat. A GVH tagja az Európai Versenyhatóságok Hálózatának (ECN), részt vesz a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) munkájában; a GVH és az OECD Versenyügyi Regionális Oktatási Központot működtet Budapesten. Az oktatóközpont 2005 óta nyújt támogatást a versenyjog és a versenypolitika területén a két szervezet szakmai hátterére építve, elsősorban a kelet-, délkelet-, közép-európai, illetve a nyugat-balkáni országok versenyhatóságai számára. Magyarország így vezető szerepet játszik a régión belül az átmeneti gazdaságok fejlesztésében való részvétel és technikai segítségnyújtás terén.

„A magunk részéről minden szakmai segítséget megadunk az uniós csatlakozás különböző szakaszaiban lévő országok versenyhatóságainak, hogy a lehető leggyorsabban összehangolják versenyszabályaikat az uniós jogrenddel. Ezen felül átadjuk jogalkalmazási tapasztalatainkat, eljárási gyakorlatainkat is. Biztos úrral is nagy örömmel működünk együtt a magyar nemzeti érdekek, a közös céljaink érdekében” – húzta alá a megbeszélésen Rigó Csaba Balázs, a Gazdasági Versenyhivatal elnöke.

Az eszmecserén a felek részletesen áttekintették, hogy a Gazdasági Versenyhivatal hogyan tud bekapcsolódni, az egyes országok uniós csatlakozását támogató nemzetközi programokba, illetve abban is megállapodtak, hogy a jövőben rendszeresen találkoznak, és időről-időre áttekintik az együttműködésük eredményeit.