Adminisztratív hiba miatt nem indulhat a 2024-es, párizsi olimpia vitorlázó tesztversenyén az ILCA (korábbi Laser) hajóosztályban versenyző Vadnai Jonatán és Érdi Mária.

Kép: MTI

Holczhauser András, a Magyar Vitorlás Szövetség főtitkára az MTI-nek csütörtökön elmondta, hogy a két versenyző nevezését március 30-án leadták, ám a nevezési díjról beérkezett számla nem jutott el a pénzügyi osztályra. A be nem fizetett díjról június közepén értesült az MVSZ, majd egyeztetésbe kezdett a rendezőkkel és a nemzetközi szövetséggel (WS), hogy mégis elindulhasson Marseille-ben a tavaly Eb-negyedik Vadnai Jonatán és az idén Eb-bronzérmes Érdi Mária. Hivatalos válasz még nem érkezett, ugyanakkor a szervező Párizs 2024 jelezte, hogy betelt a létszám.

Még bízunk valami csodában, de nagyon kevés az esély arra, hogy rajthoz állhassanak a jövő pénteken kezdődő versenyen”

– nyilatkozott Holczhauser András. A főtitkár hozzátette, a versenyzők érthetően rendkívül csalódottak, hiszen az év egyik legfontosabb versenyéről van szó. Jelezte, a felmerülő költségeiket a hazai szövetség megtéríti.

Az idei világbajnokság előversenyén harmadik Vadnai Jonatán és a kétszeres olimpikon Érdi Mária is jó eséllyel pályázik a párizsi ötkarikás játékokon való indulásra, amelyre a kvótát először az augusztusi, hágai vb-n lehet megszerezni.

Érdi Mária az M1 aktuális csatornának elmondta, a nemzetközi szövetségtől tudta meg, hogy nem indulhat az előolimpián. Hozzátette, nem szeretne személyeskedni, mert nem tudja pontosan, hogy az MVSZ-ben kik azok, akik ezért felelősek.

“Az új elnök belecsöppent ebbe a helyzetbe, nem hibáztatnám őt és egyelőre nem hibáztatnék senkit a szövetségnél, de utána járunk, hogy ez kinek lett volna a feladata, ki mulasztotta el” – fogalmazott. “Sikerült eljutnom egy olyan szintre, hogy profi program vesz engem körül, de sajnos ez a profizmus a szövetségről nem mondható el, ennek isszuk a levét.”

Érdi Mária kiemelte, a marseille-i verseny “tényleg egy főpróbája az olimpiának”, ezért a versenyzőknek ez nagy lehetőség, mert teher nélkül tudnak gyakorolni.

“Emiatt sajnálom a legjobban. Azt szerettem volna az ellenfelek felé vetíteni, hogy Marseille-ben nagyon erős vagyok és jól vitorlázok. Mindenképpen egy lehetőséget vettek el tőlünk”

– hangsúlyozta.