A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) egy építőipari vállalkozás áfabevallásai és az Online Számla rendszerben érkező adatok között eltérést talált. Ennek nyomán jogkövetési vizsgálat indult, ami igazolta azt, hogy két számla is kimaradt a bevallásból.

A NAV folyamatosan elemzi a gazdasági társaságok áfabevallásait és számlaadatait. Ezek az információk alapvető elemei a kockázatelemzésnek, és az ellenőrzési folyamatoknak. Az online számlainformációk, mint kontrolladatok segítenek abban, hogy célzottan, az állam bevételeire kockázatot jelentő adózókat keresse fel a hivatal.

Így választották ki a NAV ellenőrei azt a Csongrád-Csanád vármegyei társaságot is, amely az Online Számla rendszerben látható számlaadatokhoz tartozó számlák közül kettőt nem szerepeltetett az adott havi áfabevallásaiban. Ez az eltérés 46 millió forinttal kevesebb költségvetési bevételt jelentett a jogszerűen befizetendő áfához képest.

Az építőipari társaságot egyébként megbízható adózóként tartotta számon a NAV, így feltételezhetően az eltérést nem szándékos mulasztás okozta. Ezt igazolta, hogy az adózó azonnali önellenőrzéssel, és a hiányzó milliók befizetésével reagált a hivatal jelzésére.