A kézi erővel végzett munka nagy része ezentúl gépesítésre kerül, pillanatok alatt szívja fel a vízelvezető csatornákból az avart, lombhulladékot -írja a kistelekjaras.hu hírportál.


Minden évben jelentős mennyiségű lomb keletkezik a közterületeken, főként a Kossuth és a Petőfi utcákon, melyet ősszel az önkormányzat dolgozói gyűjtenek össze. A kézi erővel végzett munka nagy része ezentúl gépesítésre kerül, ugyanis a közmunkaprogram keretein belül egy lombszívó berendezést sikerült vásárolni az önkormányzatnak.

A nagy teljesítményű robbanómotorhoz egy 5 méter hosszúságú gégecső van csatlakoztatva, melynek a végén egy fém szívófejen keresztül kerül be a gégecsőbe a száraz lomb és avar. Innen az automatikusan elvégzett aprítást követően a részben lefedett utánfutóra kerül a lombhulladék.

A próbaüzem és az első munkálatok során kiválóan teljesített a gép, bár némi problémát okoz, hogy a lomb mellett gallyak, ágak is bekerülnek a csatornákba, illetve lombok közé, ezeket pedig a gép nem képes felszívni, így percenként többször is meg kell állni, és eltávolítani a gallyakat.

Forrás és kép: kistelekjaras.hu