Credobus Econell 12 típusú autóbuszokkal fiatalodott a Volánbusz járműállománya Csongrád-Csanád vármegyében: a 12 új jármű novemberben állt forgalomba a térségben. Az érintett vonalakon a társaság évente csaknem 4 millió utazásról gondoskodik, az új, mikrobiológiai védelemmel is ellátott járművek pedig tovább emelik a személyszállítási szolgáltatás színvonalát és egy évvel csökkentik a flotta átlagéletkorát – tájékoztatta a Volánbusz Zrt. Kommunikációs Igazgatósága szerdán a Szeged a Mindenem hírportált.

A Volánbusz 2018 óta Csongrád-Csanád vármegye 293 darabos állományának már több mint negyvenöt százalékát lecserélte, hogy még biztonságosabb és kényelmesebb utazást biztosítson, még hatékonyabban és magasabb színvonalon szolgálja ki az utazási igényeket. Idén nyárig 122 új autóbusz érkezett a flottába, mely novemberben tovább frissült újabb 12 dízelüzemű, a legkorszerűbb Euro 6 környezetvédelmi besorolású motorral hajtott járművel. A legutóbbi beszerzésnek köszönhetően a járműállomány 4 százaléka megújult, átlagéletkora 10,2 évről 9,2 évre csökkent.

A szóló kivitelű Credobus Econell 12 típusú buszok Szeged és Szentes vonzáskörzetében állnak forgalomba. Az új buszok nettó beszerzési értéke 858 millió forint.

A hazai gyártású járművek légkondicionáltak, elektronikus utastájékoztató rendszerrel, fedélzeti kamerarendszerrel, kerekesszék, illetve babakocsi elhelyezésére kialakított speciális férőhellyel és a felszállást segítő rámpával, valamint USB-csatlakozókkal rendelkeznek. Az autóbuszokat a minél kevesebb károsanyag kibocsátásával járó, hatékony és biztonságos üzemeltetés érdekében az Euro6 emissziós előírásoknak megfelelő dízelmotor hajtja.

A járműveket tartós mikrobiológiai védelemmel látták el, azaz járványvédelmi megelőző kezelésen is átestek. A belső tér felületkezelése egy magyarországi kémiai fejlesztésen alapuló fotokatalitikus védőbevonattal történt, mely a fény segítségével éri el a kívánt hatást. Az eredmény egy magas szintű higiénés környezet, amely megóvja a társaság utasait és munkavállalóit az egészségügyi kockázatoktól. A kezelést egy év múlva megismétlik.