Újabb szakrendelések indultak 2024 januárjában az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központhoz tartozó szentesi centrumban: gyermeknefrológia és gyermek gasztroenterológia rendelésre is lehet már időpontot kérni – közölte a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága.

Fotó: Kovács-Jerney Ádám

Mint írták, Szentesen nem volt gyermeknefrológiai ellátás az elmúlt években, így a gyerekeket Szegedre, a gyermekklinikára kellett elhozni. Januártól változott a helyzet: az SZTE SZAKK Dr. Bugyi István Szentesi Multidiszciplináris Centrumban is tartanak gyermeknefrológiai szakrendelést.

Bereczki Csaba, az SZTE Gyermekgyógyászati Klinika és Gyermekegészségügyi Központ igazgatója kifejtette, Szentesen az egyszerűbb eseteket látják el. Ilyen a magasvérnyomás-betegség, amit tradicionálisan a gyerekvese-gyógyászok látnak el, de a nem komplikált húgyúti fertőzések vagy az urológiai rendellenességek is, amelyek nem igényelnek bonyolult képalkotó diagnosztikai vagy laborhátteret. Emellett a gyerekek kontrollvizsgálatait is Szentesen végzik el.

Azokat a betegeket továbbra is Szegedre várják, akiknek súlyosabb a betegsége. A szakrendelésen a gyermeknefrológus igazgató mellett két másik orvos dolgozik. Egy kollégájuk másodszakvizsga képzésre jár, hamarosan ő is csatlakozik majd ehhez a csapathoz. A betegek nagy része Csongrád és Szentes környékéről, illetve Jász-Nagykun-Szolnok vármegye déli részéről és az orosházi régióból érkezik.

A szegedi gyermekklinikán létrehoztak egy mini szatellit műveseállomást a kicsiknek. Egyik hároméves gyermek páciens ugyanis folyamatos gyermekgyógyász orvosi felügyeletet igényel a hemodialízis ideje alatt. A mini dialízis-állomáson két gyermeket tudnak dializálni heti három-négy alkalommal.

Szentesen a gyermek gasztroenterológiai ellátás is indult januárban, ezen telefonos és e-mailes előjegyzés alapján fogadják heti egy alkalommal a pácienseket. A diagnosztika alapjai, az anamnézis felvétel, a beteg állapotának felmérése, a szűrés, az organikus betegség fennállásának megítélése és alapvető laborvizsgálatok elvégzése is megtörténhet Szentesen