Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark csatlakozott a Nemzeti Örökség Intézete által szervezett Emlékhelyek Napja programsorozathoz. Május 13-án, szombaton az Emlékpark új attrakcióját rendkívüli tárlatvezetés keretében tekinthetik meg a látogatók. A Tiszai bemutató című kiállítási egység bemutatja a dél-alföldi vízi világ történetét – tájékoztatta Kodácz Csengele, az Ópusztaszeri Nemzeti Történelmi Emlékpark marketing vezetője, a Szeged a Mindenem hírportált.


A tárlat a fa útján keresztül épül fel: a Kárpátok csúszkái hivatottak megjeleníteni a fakitermelést, majd az azt követő tutajok a fa útját a Tiszán, amely nélkül nem lett volna sem hajóépítés, és nem állt volna rendelkezésre elegendő fa az építkezésekhez. A tiszai fafeldolgozó egy komplexebb képet mutat, amely az egyén felől közelíti meg a vízi életet (halászat, ártéri gazdálkodás, méhészkedés, horgászat, hajókészítés alapvető eszközei és a mai környezetvédelmi problémák), míg a Gatter inkább az indusztriálisabb és a Szeged környéki hajóépítésre koncentrál, illetve a vízi közlekedésre.

Program

Május 13., szombat
10:30 Rendkívüli tárlatvezetéssel tekinthető meg a „Tiszai bemutató” c. kiállítási egység – Körtvélytó mellett
11:30 Rendkívüli tárlatvezetéssel tekinthető meg a „Tiszai bemutató” c. kiállítási egység – Körtvélytó mellett

Jegyinformáció:

A rendezvény napján az aktuális belépőjegy árak érvényesek. Belépőjegyüket online is megvásárolhatják, a webshopon keresztül, melyet a linkre kattintva érhetnek el: http://opusztaszer.jegy.eu/

Nyitvatartás:

Az Emlékpark 10:00-18:00 között várja látogatóit.