Folytatódhat az infláció csökkenése, a magyar gazdaság jelentős növekedéssel zárhatja az évet, a kormány pedig továbbra is az egyensúly fenntartására törekszik – mondta a Demokrata hetilap szerdai számában megjelent interjúban a pénzügyminiszter.

Varga Mihály úgy látja, hogy a lakosság az infláció megugrását látva gyorsan alkalmazkodott a helyzethez, hamar visszafogta a fogyasztását, ezzel jelentős mértékben járult hozzá a pénzromlás csökkentéséhez. 

A kormány közben beszállt a monetáris politika alakításába, hogy segíthesse a rendkívüli helyzet enyhítését, és néhány hónapja a gazdasági élénkülés jelei is látszanak, így 2024-ben a megkezdett munka folytatása a legfontosabb. 

A miniszter éves szinten 5,2 százalékos árváltozással és a fogyasztás ismételt növekedésével számol, és  szerinte ma már az sem kétséges, hogy a magyar gazdaság idén növekedni fog.

Legfeljebb annak mértékéről lehet vitatkozni, de akár a 4 százalékot is meghaladhatja az emelkedés. A végeredmény az infláció és a kamatszintek leszorításától függ, ugyanis ezen múlik a beruházások és a fogyasztás alakulása – hangsúlyozta.

Varga Mihály szerint a további fejlődéshez folytatni kell a megkezdett beruházásokat, hosszabb távon pedig attól függnek a növekedési kilátások, hogyan alakul a születésszám. A családpolitikát tehát ezután sem szabad elhanyagolni, és nem csupán gazdasági okokból, hanem azért is, mert a kedvezőtlen népesedési folyamatok megfordítása ma a legnagyobb kihívás.

Brüsszel gazdasági zsarolása ellenére nem szabad lemondani az uniós forrásokról sem, hiszen ezek a források járnak Magyarországnak, ahonnan már több mint 600 milliárd forint befizetés érkezett az EU közös költségvetésébe – fogalmazott.