Több mint fél évvel a vitára bocsátás után adta ki új rendeletét a belügyminiszter, mely szerint nem lesz kötelező a gyógyszerész jelenléte a kispatikákban, helyette májustól elég vele telekommunikációs eszközökön tartani a kapcsolatot.

A Magyar Közlöny ezévi 13. számában 6/2024. (II. 6.) BM rendelet számon megjelent a 44/2004. (IV. 28.) ESZCSM rendelet és a 41/2007. (IX. 19.) EüM rendelet módosítása. A módosítás értelmében május 6-tól nem lesz szükséges fiókgyógyszertárban gyógyszerész jelenlétét biztosítani.

Távfelügyelet útján végezhetik a gyógyszerbiztonsági ellenőrzést, és így hívhatják fel a figyelmet például az azonos hatóanyagú, de eltérő nevű gyógyszerek párhuzamos szedésével járó kockázatokra. A jogszabály szerint megengedik, hogy a fiókgyógyszertár nyitvatartási idejében néhány kivételtől, például a helyszínen történő gyógyszerkészítéstől eltekintve, a gyógyszerész személyesen ne legyen jelen, azonban telekommunikációs eszközzel legfeljebb 15 percen belül elérhetőnek kell lennie.