Dr. Pintér Sándor, Magyarország belügyminisztere a Rendőr- és Tűzoltónap alkalmából számos tűzoltó munkáját elismerte. A legkiválóbbak a központi ünnepségen, az Országos Rendőr-főkapitányság Teve utcai székházában vehették át az elismerést április huszadikán – számolt be a Katasztrófavédelem.

Magyarország belügyminisztere kimagasló szolgálati tevékenysége elismeréséül a tűzoltóság napja alkalmából „Az év tűzoltója” miniszteri díjat adományozott, egyben jutalomban részesítette Domonkos Gábor László tű. századost, a szegedi tűzoltók egyik rajparancsnokát. 

Domonkos Gábor tű. százados 1994. áprilisában szerelt fel tűzoltónak a Szegeden. 2012-től rajparancsnoki feladatok ellátásával bízták meg. Kezdettől fogva törekedett a minél magasabb képzettség megszerzésére. Sikeresen elvégezte többek között a Nemzeti Közszolgálati Egyetemet is. Megbízatása előtt is többször vállalt vezető beosztást csoportjában. Kiemelkedő szerepet vállal az újonc állomány kiképzésében, a készenléti jellegű szolgálatot ellátok továbbképzésében.

Az utóbbi években számos, olyan nagyobb beavatkozás zajlott az ő irányításával, ahol szakmai tapasztalata is rutinja segített abban, hogy ne történjen tragédia. A 2022-es év egyik legnagyobb szabadtéri tűzeseténél Kisteleken megfeszített munkával, bajtársaival közösen megakadályozták, hogy az erős szélben a gyorsan terjedő lángok elérjék a lakóházakat. a lakóházak mellett közvetlenül égő, magas-füves vegetáció tüzét sikerült a fecskendőről szerelt sugarakkal és kéziszerszámokkal megfékezni annyira, hogy az ne érintse az ingatlanokat a további beavatkozásban részt vevők kiérkezéséig. A beavatkozás során egy leszakadt, földön lévő magasfeszültségű vezeték is akadályozta a beavatkozók munkáját. Mindegyik esetben a tűz közvetlen környezetében Domonkos Gábor tű. százados gyors, határozott szakmai alapokon nyugvó döntéseinek köszönhetően lakóházak és egyéb, nagy értékű ingóságok és ingatlanok nem váltak a tűz martalékává.

Az eddig eltöltött 29 év során több esetben bizonyította rátermettségét, szakmai tudását, kiemelkedő helytállását. Bátor magatartásával követendő példát mutatva bajtársainak. Példamutatása nem csak a szolgálati feladatok ellátásában mutatkozik meg, hanem három gyermek édesapjaként a magánéletben is követendő példaként áll a fiatalabb generációk előtt. Naponta sportol, rendszeresen vesz részt sportversenyeken, ahol előkelő helyezéseket ér el, ösztönzi kollégáit a sportolásra és az egészséges életmódra. Társaival jó kapcsolatokat ápol, amiben tudja, segíti őket. Következetes és szabályzatkövető feladatszabásainak köszönhetően tevékenységét széleskörűen elismerik, megbecsülik. A szervezet iránti lojalitása, elkötelezettsége példaértékű.