A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa 75 bázisponttal 10,75 százalékra csökkentette az alapkamatot idei utolsó kamatdöntő ülésén, kedden, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben csökkentette.

Legutóbbi, novemberi kamatdöntő ülésén is 75 bázisponttal csökkent az alapkamat, 11,5 százalékra, egyúttal a kamatfolyosó két széle is ugyanilyen mértékben csökkent. A közzétett rövidített jegyzőkönyv szerint ellenszavazat nélkül határoztak a kamatvágásról.

Októberben ugyancsak 75 bázispontos csökkentést hajtott végre a monetáris tanács.

Virág Barnabás, a jegybank alelnöke a november 21-i kamatdöntés után azt mondta, az irányadó ráta év végére 11 százalék alá csökkenhet, 

2024 februárban pedig egyszámjegyű lehet.

Az MNB tavaly szeptember 27-én emelte meg utoljára az alapkamatot, 125 bázisponttal 13,0 százalékra, és az ülést követően bejelentette a kamatemelési ciklus leállítását. A monetáris szigorítást októberben más eszközökkel folytatták, a rendszeresen megtartott, egynapos jegybanki betéti tenderek kamatát 18 százalékra emelte az MNB, majd azt májustól minden kamatdöntő ülésen 100 bázisponttal csökkentette. Szeptemberben 11 hónap után ismét az alapkamat vált az effektív jegybanki kamattá, és szimmetrikussá vált a kamatfolyosó az alapkamat körül.