Januártól 4 ezer milliárd forintnyi uniós forrás nyílik meg a magyar emberek számára humán-, infrastruktúra- és energetikai fejlesztésre, a családok és helyi közösségek támogatására – mondta Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség államtitkára az M1 aktuális csatornán kedd reggel.

A kormány már eddig is megelőlegezte a támogatásokat, de januártól még több pályázat lesz – ismertette a területfejlesztésért felelős államtitkár.
    
Közölte: Magyarország már idén májusban teljesített minden feltételt az igazságszolgáltatással kapcsolatban, azóta csak „kutyakomédia” zajlott. Az Európai Parlament (EP) baloldali többsége fenyegette az Európai Bizottságot, hogy húzza az időt, de a magyar parlament decemberi jogszabály-módosításai óta már semmilyen ürüggyel sem tehetik ezt – mondta Latorcai Csaba.
    
Hozzátette: a tárgyalásokat folytatni kell, ez a 4000 milliárd még csak kevesebb mint a fele annak, ami Magyarországnak jár. Jó lenne, ha az EP baloldali magyar tagjai „csitítanák” a testületet, de inkább „fűtik” – fogalmazott az államtitkár az M1 aktuális csatornán.
    
Latorcai Csaba a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában elmondta azt is: január 1-jétől önálló Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium lesz. A kormány célja, hogy a város vagy vidék közti választás ne életminőség, hanem csak életformák közti választás legyen. Ugyanúgy elérhető legyen vidéken is minden szolgáltatás: iskola, óvoda, orvos, gyógyszertár, élelmiszerbolt, bankautomata.
    
Az Orbán-kormányra jellemző, hogy nem Budapesten döntik el, mire van szükség; ez a baloldal politikája volt. Ezzel szemben az Orbán-kormány együtt gondolkodik az emberekkel, „közösen fejlesztünk”, ezért az államot közelebb kell hozni az emberekhez – tette hozzá.
    
Az államtitkár szerint a baloldalban felsőbbrendűségi érzés van, mindig okosabbnak hiszik magukat, lenézik az embereket, holott a magyar emberek hatalmas teljesítményeket értek el, érdemes velük beszélgetni. „Ha együtt gondolkodunk, abból lesz versenyképesség”.
    
A szuverenitásvédelemmel kapcsolatban a kormánypárti politikus rámutatott: „önmagában fájdalmas”, hogy erre szükség van, hiszen az EU alapítói is kereszténydemokraták voltak. „Az a dolgunk, hogy ehhez visszatérítsük a közösséget, de addig is védjük meg magunkat, kereszténydemokrata örökségünket, kultúránkat, mert ezt akarják széttiporni, hogy egy identitás nélküli masszát hozzanak létre. De mi maradjunk meg magyarnak, kereszténynek!” – fogalmazott Latorcai Csaba.

MTI